Švedska Turskoj izručila osuđenog člana ‘terorističke’ organizacije PKK

Švedska je Turskoj izručila prvu osobu osuđenu za članstvo u Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju Ankara smatra terorističkom organizacijom. Ovo je prvi konkretan korak Švedske u provedbi memoranduma o članstvu u NATO-u, koji je ranije potpisan s Turskom, a koji podrazumijeva izručenje osoba uključenih u terorističke aktivnosti, izvijestila je u subotu NTV, prenosi Tass.

Mahmut Tat, osuđen u Turskoj na 6 godina i 10 mjeseci zatvora, 2015. je zatražio utočište u Švedskoj, ali mu je odbijeno. Nedavno ga je privela švedska policija. U petak navečer je dopremljen u Istanbul, odakle je prevezen u pritvorsku jedinicu, javlja Anadolu. Do izručenja je došlo dva dana nakon razgovora ministara vanjskih poslova obiju zemalja na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bukureštu. Nakon sastanka je turski ministar Mevlut Cavusoglu istaknuo kako Ankara primjećuje odlučniju namjeru Švedske po pitanju pristupanja NATO-u, ali očekuje konkretnije korake u provedbi memoranduma o članstvu.

Izručenja su ključna za ulazak Švedske u NATO

Izručenje osumnjičenika koje Ankara smatra teroristima bila je jedna od problematičnih točaka u pristupanju Švedske i Finske NATO-u, a Turska je jedina članica koja se protivi pridruživanju Stockholma i Helsinkija obrambenom savezu. Turska je u prošlosti optuživala obje zemlje za pružanje utočišta ljudima iz zabranjenih kurdskih skupina koje Ankara smatra “teroristima”.

Dok glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kaže da je vrijeme da Švedska i Finska pristupe savezu, Turska želi vidjeti ispunjavaju li države sve uvjete trostranog dogovora kako bi im se omogućio ulazak u vojni savez u lipnju. Nordijske države obećale su se pozabaviti neriješenim zahtjevima Turske za deportaciju ili izručenje osumnjičenika za terorizam i ukinuti navodni embargo na oružje Ankari. Turska traži izručenje 33 osumnjičenih “terorista” iz Švedske i Finske, piše DW.

Šef Pentagona upozorio Tursku protiv nove vojne operacije u Siriji





 

Komentari

komentar





You may also like