SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street blago pao na početku tjedna

Sve su oči, kada je riječ o financijskim tržištima u SAD-u, naravno – uperene u Fed. Naime, ulagači su uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa i da bi u ožujku mogla početi smanjivati kamatne stope s obzirom na pad inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu. Ali tržište je još uvijek dovoljno oprezno. Osim toga u SAD uskoro počinje i izborna godina, pa i to sigurno igra svoju ulogu u odlukama ovakvoga tipa. Iako politika i ekonomske zakonitosti često ne idu ruku pod ruku.

Tako su na Wall Streetu jučer burzovni indeksi blago pali, što je ponajviše posljedica korekcije cijena dionica nekoliko tehnoloških divova nakon prošlotjednog znatnog rasta. Dow Jones oslabio je jučer 0.11 posto, na 36.204 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.54 posto, na 4.569 bodova, a Nasdaq indeks 0.84 posto, na 14.185 bodova. O tome u utorak, 5. prosinca, piše portal Seebiz.eu

Pad S&P 500 i Nasdaqa ponajviše je posljedica pada cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Nvidia, Microsoft i Amazon za više od 1 posto, čime su izgubile dio prošlotjednih dobitaka. Osim toga, nema novih vijesti koje bi podržale daljnji rast burzovnih indeksa.

Zahvaljujući slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa, u proteklih mjesec dana indeksi su snažno porasli. Podršku im je pružila i nada ulagača da će Fed uskoro početi smanjivati kamatne stope.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao to početi već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine. No, to će ovisiti o kretanju inflacije i gospodarstva u idućim mjesecima. Jedan od putokaza bit će izvješće o zapošljavanju u SAD-u u studenome, koje će biti objavljeno u petak.

Ako se nastavi usporavanje rasta zapošljavanja i plaća, to bi značilo da bi inflacijski pritisci idućih mjeseci mogli dodatno popustiti, pa Fed ne bi imao razloga za dodatno zaoštravanje monetarne politike.





No, ako se pokaže da su zapošljavanje i plaće znatnije porasli, tržište dionica moglo bi se naći pod pritiskom jer bi to značilo da bi kamate mogle ostati na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se ulagači nadaju.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.22 posto, na 7.512 bodova, a pariški CAC 0.0,18, na 7.332 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0.04 posto, na 16.404 boda.

 





Komentari

komentar

You may also like