Talijanski premijer: Njemačka je već počela plaćati ruski plin u rubljama

Talijanski premijer Mario Draghi, na jučerašnjem sastanku s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kazao je kako je ruska invazija na Ukrajinu ojačala veze između Sjedinjenih Država i Italije, da je samo pojačala jedinstvo između zapadnih saveznika i da Putin nije uspio napraviti razdor među njima.

Ovom prigodom objavljujemo najzanimljivije dijelove intervjuua Maia Draghija kojeg je dao u Washingtonu, a u cijelosti ga prenosi talijanski medij La Republica:

Govoreći o plaćanju ruskog plina s obzirom na novi model koji traži Rusija, a odnosi se na uplate u rubljama, Draghi je kazao: “Uvjeren sam” da će se isplate nastaviti “ali iz glupog razloga možda nema službene izjave da se isplatama krše sankcije, pa je to siva zona”. “Najveći uvoznik, Njemačka, već je platio u rubljama, a većina uvoznika plina već je otvorila račune u rubljama”.

Govoreći o formatu zemalja G20, osvrnuo se na članstvo Rusije u istom i njeno sudjelovanje  na predstojećem summitu u kontekstu vojne intervencije u Ukrajini.

“S jedne strane ćemo svi biti u iskušenju da ne sjedimo za istim stolom za kojim sjedi Putin. S druge strane, postoji činjenica da je ostatak svijeta oko tog stola. A ustati znači napustiti ostatak svijeta”, odgovara premijer Mario Draghi na konferenciji za novinare o tome hoće li Rusija sudjelovati u G20. To pitanje je obrađeno u intervjuu s Bidenom. “Ali to nije sve. U svjetlu potrebe da se formira mirovni stol, moramo malo razmisliti. Također zato što to mora biti odluka koju smo donijeli svi mi Europljani. O tome ćemo razgovarati na sljedećem Europskom vijeću”.

“Sve strane se moraju potruditi da sjednu za stol, čak i SAD”, kazao je talijanski premijer i dodao: “Nisam rekao da nam treba stol između Sjedinjenih Država i Rusije, rekao sam stol sa svima, i Ukrajina je glavni akter za tim stolom. Moramo otkloniti sumnju da slabije strane, posebno Ukrajinci, u ovom trenutku imaju nametnuti mir. Mir koji možda odgovara SAD-u, Europi, Rusima, ali nije prihvatljiv Ukrajincima. To je recept za katastrofu, jer u tom trenutku mir neće biti vjerodostojan, jer prvi koji će čuvati mir bit će Ukrajinci i Rusi. Inače neće biti mira, bit će lažnog mira koji će se izdati svakog trenutka”,





 

Komentari

komentar





You may also like