Trump se prošli tjedan raspitivao za opcije napada na Iran?

Predsjednik Donald Trump, koji će u Bijeloj kući biti još dva mjeseca, prošli je tjedan razmatrao opcije napada na glavni iranski nuklearni pogon, ali je ipak odustao od takve opcije, rekli su anonimno u ponedjeljak američki dužnosnici.

Trump se raspitivao za opcije na sastanku u Ovalnom uredu u četvrtak sa svojim glavnim savjetnicima za nacionalnu sigurnost, uključujući i potpredsjednika Mikea Pencea, državnog tajnika Mikea Pompea, novog ministra obrane Christophera Millera i generala Marka Milleyja, načelnika glavnog stožera američke vojske, rekao je dužnosnik.

Dužnosnik je potvrdio sadržaj sastanka New York Timesu koji tvrdi da su savjetnici nagovorili Trumpa da ne napada Iran zbog rizika od šireg sukoba.

“Tražio je opcije. Iznijeli su mu scenarije, a on je naposljetku odlučio ne ići dalje”, rekao je dužnosnik. Bijela kuća odbila je komentirati ta izvješća.

Trump je četiri godine svoga predsjedničkog mandata vodio agresivnu politiku prema Iranu. Povukao je SAD 2018. iz nuklearnog sporazuma koji je s Iranom i svjetskim silama potpisala Obamina administracija te je uveo ekonomske sankcije Teheranu.

Alireza Mirjusefi, glasnogovornik iranske misije pri UN-u u New Yorku, rekao je da iranski nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu te da Trumpova politika to nije promijenila.





Ipak, dodao je kako je Iran sposoban i za korištenje “legitimne vojne moći” kako bi spriječio ili odgovorio na bilo kakav napad.

Trumpova administracija tvrdila je da su ograničenja razvoja nuklearnog programa, koja je preuzeo Iran po potpisivanju nuklearnog sporazuma, preslaba te da ne suzbijaju Iran.

Podsjetimo, iranski je predsjednik rano čestitao na pobjedi Joeu Bidenu.





“Trumpovoj štetnoj politici usprotivio se američki narod. Iduća američka administracija trebala bi iskoristiti priliku da popravi greške iz prošlosti. Iran favorizira konstruktivnu interakciju sa svijetom”, rekao je tada Rohani.

Komentari

komentar

You may also like