Trumpova enigma s Putinom i „šizofrena“ američka vanjska politika

Prošlih je mjeseci jedan od bivših Trumpvih savjetnika za nacionalnu sigurnost i jedna od najutjecajnijih osoba u krugovima tzv. američkih neokonzervativaca John Bolton (poznat i po svojoj, nedavno objavljenoj memoarskoj knjizi u kojoj kritizira i ismijava pojedine Trumpove vanjskopolitičke poteze i njegove kontakte s čelnicima ključnim zemljama svijeta), izjavio kako mu je Trumpov odnos s ruskim predsjednikom Putinom do dan-danas ostao enigma!

Enigma taj odnos, dakako, nije samo za Boltona. Jer nedvojbeno je kako pri susretima ovih čelnika dviju najmoćnijih država svijeta itekako postoji „kemija“, koje ni u najmanjim količinama nije bilo u susretima Putina i Trumpvog prethodnika Baracka Obame. Međutim s druge strane je i činjenica kako Trump, neovisno o tome, protiv Rusije provodi nedvojbeno oštriju vanjsku politiku, uključno i onu sankcijsku (pogledajmo samo što se događa s ruskim plinovodom Sjeverni tok 2), nego što se to usuđivala Obamina administracija. Naravno, to može biti, a donekle sigurno i je posljedica snažnog unutarnjeg političkog i medijskog pritiska na Trumpa zbog njegovih navodnih „ruskih veza“, ali, neovisno o svemu tome – odnos Trump-Putin uistinu je jedna od najvažnijih i najvećih misterija suvremene svjetske političke scene, a što onda i pridonosi jačanju nervoze onih koje se vladavini dvojice vođa u njihovim zemljama oštro protive –prije svega tamošnjim neoliberalnim silnicama.

A evo što o ovoj temi u svom članku za švedski medij SVT Nyheter kaže jedan od švedskih analitičkih stručnjaka – Robert Dalsjö, tamošnjeg Instituta za vojna istraživanja (Swedish Defence Research Agency – FOI).

SAD provode prilično „šizofrenu politiku“, o čemu svjedoči izjava Pentagona kako SAD jačaju svoje prisustvo u Europi uz pomoć tri strateška bombardera B-1 Lancer. Danas, 21. rujna, piše dalje Dalsjö, prvi od njih već je poletio sa svoje baze u Aljasci.

Svoj stav argumentira činjenicom, kako je, neovisno o tome što je Donald Trump još nedavno najavio povući američku vojsku iz Njemačke i Norveške, Pentagon odlučio ojačati svoje vojne potencijale u Europi.

„Sve to u određenom stupnju izgleda čudno i, vjerojatno odražava dvojak, praktički šizofren odnos Trumpove administracije prema Europi/NATO i prema Rusiji, zato što je Trump nastrojen neobično druželjubivo prema Putinu i neprijateljski prema NATO-u. Kod Pentagona je sve obratno“, piše švedski analitičar.





Što se tiče američkog slanja krajem kolovoza u Veliku Britaniju svojih šest strateških bombardera B-52, koji mogu nositi nuklearno naoružanje, oni su demonstrativno preletjeli nad teritorijem europskih članica NATO saveza, čiji su im lovački zrakoplovi bili u pratnji. Pritom Robert Dalsjö smatra kako Pentagon u Europu može slati strateške bombardere a da Trump o tome ništa niti ne zna.

 

Komentari

komentar





You may also like