Turska objavila datum sastanka Putina i Erdogana u Sočiju

Već se neko vrijeme govori o mogućnosti održavanja rusko-turskog sastanka na vrhu nakon što je postalo sigurno kako Vladimir Putin ne želi osobno doći u Tursku, a kako se to u toj zemlji najavljivalo i očekivalo tijekom kolovoza. Sada se najčešće govori o susretu dvojice državnika u  ruskom crnomorskom biseru Sočiju.

Kako se čini, danas su takvi nagovještaji konačno i potvrđeni.

Razgovori između predsjednika Turske i Rusije održat će se 4. rujna u Sočiju, objavila je u utorak, 29. kolovoza, turska televizija Habertürk pozivajući se na svoje izvore u Ankari.

“U situaciji kada predsjednik Vladimir Putin nije mogao doći u Tursku, naš predsjednik će otići u Rusiju. Otkrit ćemo datum: predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetit će Soči 4. rujna,” – navedeno je u poruci.

Prethodno je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, govoreći o predstojećem susretu Putina i Erdogana, izjavio kako će se on održati u bliskoj budućnosti, i da postoje dogovori o objavi datuma kojih se Kremlj pridržava.

Pojedini mediji prethodno su najavljivali drugi datum sastanka dvojice čelnika u Sočiju – 8. rujna.





Podsjećamo da smo jučer u komentaru našeg urednika objavili kako je razvidan novi prozapadni smjer Erdoganove Turske nakon proljetnih izbora, ali i to, da rusko-turski odnosi i dalje ostaju velika enigma.

Naime, Turska je povukla svoje protivljenje članstvu u NATO savezu najprije Finskoj, a onda i Švedskoj na nedavnom summitu u Vilniusu, a Ankara nastavlja podupirati Kijev u ukrajinskom ratu i na političkoj i na razini vojne i humanitarne pomoći. Pritom su odnose s Moskvom uzdrmala dva događaja:

  1. posjet Turskoj 7. srpnja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kada je Erdogan Kijevu odlučio predati skupinu zapovjednika kontroverzne ukrajinske vojne postrojbe Azov, što je bilo jasno kršenje ranije postignutih sporazuma s Moskvom nakon ruskog osvajanja grada Mariupolja na Azovskom moru u svibnju prošle godine;
  2. rusko odustajanje od ugovora o izvozu ukrajinskog žita Crnim morem, krajem srpnja.

Međutim, pritom se, kako je navedeno u istom komentaru, i dalje nastavljaju razvijati međusobni gospodarski odnosi, poput nedavnog svečanog puštanja u rad prvog bloka prve turske atomske centrale Akkuyu koju gradi ruski koncern Rosatom; jača turistička suradnja i td.





Istovremeno ostaju i dalje otvorena brojna pitanja koja opterećuju američko-turske odnose: poput turske kupnje ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400 Triumf  čemu su se SAD i NATO savez jako protivili, i isključenja Ankare iz programa proizvodnje američkih lovaca pete generacije F-35 (tvrtke Lockheed Martin), zbog čega je Turskoj bila blokirana i kupnja dodatnih borbenih zrakoplova F-16 koji su kritično važni za tursko ratno zrakoplovstvo.

Očito je kako Erdogan, usprkos svemu, želi nastaviti svoj „filigranski ples po žici“, pažljivo balansirajući između američkih i ruskih interesa – vodeći primarno računa o turskim nacionalnim interesima, zaključio je Zoran Meter u tekstu kojeg možete pročitati na poveznici ispod i koji, očito, korespondira s navedenom današnjom viješću iz Turske.

Američko-turske vojne vježbe i Erdoganov „filigranski ples po žici“

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like