Turski vojni brod protjerao grčki i francuski brod iz svog kontinentalnog šelfa

Turska ustraje na svojim vanjskopolitičkim stavovima u svezi pitanja razgraničenja s Grčkom u Egejskom moru, koje ona u sadašnjem obliku smatra nepravednim. Osim na političkoj razini, Ankara na svoje ambicije često podsjeća praktičkim potezima koje Atena, ali i EU u cjelini, smatra provokativnim.

Jedan od takvih sigurno je i onaj, o kojemu danas piše turski mediji Hürriyet Daily News.

On navodi kako je turski vojni brod prošlog tjedna osujetio “provokativni” pokušaj Grčke da francuskom istraživačkom brodu, u pratnji grčkog vojnog broda, omogući provođenje znanstvenih istraživanja u turskom kontinentalnom pojasu.

U svom neposrednom odgovoru, Ankara je proglasila protu-NAVTEX, ukazujući da je područje koje je odredila Grčka dio turskog kontinentalnog pojasa i da Atena nema ovlasti izdavati nikakve navigacijske obavijesti za to područje. Međutim, 17. travnja francuski brod L’Atalante je u pratnji grčke fregate Elli ušao u turski kontinentalni šelf, usprkos turskom NAVTEX-u.

Prema izvješćima grčkih medija, dva turska ratna broda smještena na tom području pozvala su grčku fregatu i francuski brod da odmah napuste to područje. Francuski brod tvrdio je da se nalazi u međunarodnim vodama i da mu nije trebala dozvola za plovidbu. Sučeljavanje nije trajalo dugo, jer su grčki i francuski brod napustili sporno područje. L’Atalante je nastavio istraživati ​​izvan turskog kontinentalnog šelfa, navodi spomenuti turski medij.

Komentari

komentar





You may also like