Ukrajina šalje S-300 u Donbas kako pripremu za napad, kažu iz Donjecka

Ukrajinske oružane snage rasporedile su bataljun raketnih sustava zemlja-zrak S-300 u Donbasu kako bi se pripremile za ofenzivu, rekao je danas zamjenik načelnika Narodne policije samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR) Eduard Basurin, prema navodima ruskog državnog medija TASS.

“Prema našim informacijama, ukrajinske oružane snage provode aktivnosti koje smatramo pripremama za ofenzivne operacije”, napisao je Basurin na Telegram kanalu policije DPR-a. “Bataljun raketnih sustava zemlja-zrak S-300 iz 160. raketne brigade protuzračne obrane prebačen je iz Odeske regije na aerodrom Kramatorsk kako bi zaštitio zapovjedni centar operacije ukrajinske vojske”, istaknuo je vojni dužnosnik DPR-a.

Valja napomenti kako je sustav S-300 prije svega obrambeni sustav koji je stvoren za presretanje i uništavanje neprijateljskih zrakoplova. U tom slučaju sami sustav S-300 će teško biti iskorišten za “ofenzivne operacije” koje spominje načelnik iz DPR, ali može dobro poslužiti u obostranom sukobu. Osim toga, dio sustava S-300 su moćni radari koji mogu puno otkriti o kretanjima neprijateljske vojske duboko u njihovom teritoriju.

Prema Basurinovim riječima, postrojbe 92. zasebne mehanizirane brigade upućuju se u Donbas iz regije Harkov pod krinkom vježbi. “Viđene su snage brigade kako pristižu kod Debaljceva”, istaknuo je dužnosnik DPR-a. Zapovjednik iz Donjecka tvrdi da su uočili kretanje višecjevnih raketnih bacača ukrajinske vojske u blizini naselja Konstantinkovka, Želanoje, Iljinka, Hlebodarovka i Topolinoje na manje od 30 kilometara od linije razgraničenja. “Ne sumnjamo da će zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga u slučaju izbijanja konflikta, ne samo pokrenuti snažne napade na naše položaje na prvoj crti bojišnice, već će također pokušati uništiti ključne objekte civilne infrastrukture u našoj republici”, naglasio je Basurin.

Vojni dužnosnik samoproglašene republike DPR-a naglasio je da su ukrajinske vlasti u više navrata uhvaćene u angažmanu stranih plaćenika u vojnim aktivnostima u Donbasu. Tvrdilo se da su to instruktori koji obučavaju ukrajinske vojnike. “Zapravo, naši obavještajci potvrđuju prisutnost britanskih i poljskih plaćenika u blizini Širokina i Popasne. Njihova prisutnost u Donbasu također je potkrijepljena informacijama iz otvorenih izvora”, dodao je Basurin. “Primijetili smo pojačane aktivnosti ukrajinskih obavještajnih agencija koje nastoje dobiti informacije o lokaciji naših sjedišta, zapovjednih točaka i drugih važnih vojnih i civilnih infrastrukturnih objekata u republici. Službenici ukrajinske službe sigurnosti, na način tipični za režim u Kijevu, koriste prijetnje i ucjene kako bi izvršili izravan pritisak na članove obitelji naših vojnika koji žive u područjima pod kontrolom Kijeva”, naglasio je dužnosnik DPR-a.

Komentari

komentar





You may also like