Ukrajina će od Češke dobiti modernizirane tenkove T-72

Češki premijer Petr Fiala najavio je da će Ukrajina dobiti obnovljene i nadograđene glavne borbene tenkove T-72 i vozila za spas i evakuaciju TREVA-30. Petr Fiala je posjetio pogon Excalibur Army, koji obnavlja i modernizira oklopna vozila za Ukrajinu.

Kijev će dobiti 90 glavnih borbenih tenkova T-72B iz Češke, a SAD i Nizozemska će dati 90 milijuna dolara za njihovu obnovu, piše portal CzDefence. “Ova suradnja ima jasne koristi za sve uključene – NATO jača hrabre ukrajinske branitelje o čijem uspjehu ovisi globalna sigurnost, a Češka jača sposobnosti svoje obrambene industrije”, rekao je Fiala. Premijer je napisao: “Dar hrabrim braniteljima Ukrajine” na top jednog od tenkova T-72 koji će biti isporučeni Ukrajini.

T-72 je sovjetski glavni borbeni tenkova koji se počeo proizvoditi davne 1969. godine. Izgrađeno je oko 25 000 tenkova T-72, a obnova je mnogima omogućila da ostanu u službi desetljećima. Naširoko se izvozio i služio je u 40 zemalja i u brojnim sukobima. Tenk T-90 predstavljen 1992. je zapravo modernizirani T-72B. Proizvodnja i razvoj raznih moderniziranih modela T-72 nastavlja se i danas. Vezija T272B donosi poboljšane skoro sve značajke tenka: novi glavni top, stabilizator, nišani i upravljanje paljbom, sposobni za ispaljivanje navođenih projektila 9K120 Svir, dodatni oklop  i novih 20 mm oklopa u prednjem dijelu trupa, poboljšana kupola i veća snaga motora od 840 KS. Verzija se proizvodi od 1985.

Remontirani tenkovi T-72B uključeni u paket oružja Ukrajinske inicijative za sigurnosnu pomoć (USAI) i dio su trilateralne i koordinirane misije s Nizozemskom i Češkom.

Komentari

komentar





You may also like