Ukrajinska obavještajna agencija preuzela odgovornost za prošlogodišnju eksploziju na Krimskom mostu

Ukrajinska domaća obavještajna agencija preuzela je u srijedu prvi put odgovornost za diverzantsku operaciju u kojoj je prošlog listopada teško oštećen Kerčki most koji povezuje okupirani Krim s Rusijom, javlja Reuters.

Vasilij Maljuk, šef Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), izjavio je da njegova agencija stoji iza napada. Njegovi su komentari emitirani na televiziji prilikom predstavljanja komemorativne poštanske marke kojom se obilježavaju ratne operacije specijalnih snaga.

“Bilo je mnogo različitih operacija, specijalnih operacija. O nekima ćemo moći govoriti javno i glasno nakon pobjede, o drugima nećemo uopće govoriti”, rekao je Maljuk. “To je jedna od naših akcija, odnosno rušenje Krimskog mosta 8. listopada prošle godine.”

Most je teško oštećen u listopadu u snažnoj eksploziji, a ruski dužnosnici tvrde da je eksploziju izazvao kamion koji je eksplodirao dok je prelazio most, ubivši pritom troje ljudi. Most je ponovno pogođen u novom napadu ovog mjeseca, ali Maljuk nije spomenuo tko stoji iza tog napada.

Devetnaest kilometara dug Krimski most preko Kerčkog tjesnaca jedina je izravna poveznica između prometne mreže Rusije i Krimskog poluotoka, koji je Moskva anektirala od Ukrajine i okupirala 2014. godine. Most je bio vodeći projekt ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji ga je uz veliku pompu otvorio za cestovni promet provozavši ga kamionom 2018. godine.

Most je služio kao ključna ruta opskrbe za ruske snage nakon što je Moskva napala Ukrajinu u veljači prošle godine, poslavši snage s Krima da zauzmu dijelove južnoukrajinskih regija Herson i Zaporižja





Zelenski: Krimski most je legitimna vojna meta

 





Komentari

komentar

You may also like