Utrka za talijanskog predsjednika: Najistaknutija lica su Draghi i Berlusconi

Talijanski zastupnici birat će sljedećeg predsjednika zemlje 24. siječnja, a među kandidatima će biti i aktualni premijer Mario Draghi, prenosi Euronews. Iako je funkcija predjsednika u teoriji počasna, predsjednik Republike Italije ima ipak ključnu ulogu u slučaju krize vlade.

Upravo zbog tog se razloga predsjednik na odlasku Sergio Mattarella u veljači obratio Draghiju, bivšem čelniku Europske središnje banke, kako bi naslijedio Giuseppea Contea na premijerskom mjestu nakon što je ovaj izgubio većinu u parlamentu. Draghi (74) od tada je na čelu široke vladine koalicije koja se proteže od ljevice do suverenističke Lige Mattea Salvinija i desnog krila Silvija Berlusconija, koji bi s 85 godina također želio sebe vidjeti kao predsjednika. Ipak, analitičari smatraju da bi Berlusconi na toj poziciji izazvao previše podjela u ionako podijeljenom društvu.

Talijanski mediji zadnjih tjedana pišu o raznim opcijama kandidata za nasljeđivanje  Mattarelle, 80-godišnjeg Sicilijanca koji je donekle uspio stvoriti barem simboličko jedinstvo. Među ozbiljnijim kandidatima je Draghi. Upitan u više navrata o svojim namjerama krajem prosinca, Draghi nije izravno odgovorio, rekavši novinarima: “Moja osobna sudbina uopće nije važna. Nemam posebne aspiracije ove ili one vrste. Ja sam čovjek, sada i djed te u službi institucija.” No, sugerirao je da bi dolazak na tu poziciju imao mali utjecaj na borbu zemlje protiv pandemije ili provedbu plana oporavka vrijednog 261 milijardu eura, koji predviđa milijarde ulaganja u održivi razvoj, digitalnu transformaciju i strukturne reforme. “Stvorili smo uvjete da se na planu može nastaviti”, rekao je. “Vlada je stvorila te uvjete, neovisno o tome tko će biti nadležni predsjednik.

Drugi vodeći kandidat za predsjednika, kojeg podržava desni centar je bivši premijer Berlusconi. Draghi je odbio komentirati kada su ga upitali misli li da je Berlusconi ozbiljan kandidat, rekavši da nije na njemu da ocjenjuje moguće šefove država. Među preostalim osobama koje se natječu za taj posao su bivši demokršćanski predsjednik Zastupničkog doma Pier Ferdinando Casini, bivši šef vlade i sadašnji europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni te Giuliano Amato, 82-godišnji europski entuzijast koji je pomogao u izradi europskog ustava.

Način izbora predsjednika u Italiji je prilično složen. Zastupnici i senatori, kojima se pridružuju predstavnici 20 talijanskih regija, sveukupno oko tisuću ljudi, trebat će se okupiti kako bi glasovali. U prva tri kruga glasovanja potrebna je dvotrećinska većina, ali od četvrtog kruga glasovanja dovoljna je obična većina. Glasuje se tajno, što je u prošlosti dovodilo do brojnih iznenađenja, a mnogi birači nisu oklijevali odvojiti se od preferencija svoje stranke.

Komentari

komentar





You may also like