Velika pobjeda Damaska: borci u južnoj regiji Deraa položili oružje

Jučer smo prenijeli vijest izvjesne jordanske televizije o budućem razmještaju ruske vojne policije na sirijsko-jordanskoj granici i predstojećoj predaji oporbenih postrojbi tzv. Slobodne sirijske vojske vladinim snagama. U subotu, 7. srpnja, rusko Ministarstvo obrane objavilo je informaciju o postignutom konačnom dogovoru s vođama oružanih organizacija u sirijskoj jugo-zapadnoj regiji (i dosadašnjoj zoni deeskalacije) Deraa, o završetku bojnih djelovanja.

Sporazum je postignut sinoć, u sklopu pregovaračkog procesa pod posredništvom ruskog Središta za pomirbu zaraćenih strana u Siriji. U svim naseljima te regije, koja su pod nadzorom oporbenih snaga, počet će predaja teškog i srednjeg naoružanja. Borci će polučiti mogućnost riješenja njihovog statusa i ostanka u regiji Deraa, a oni koji to ne budu htjeli, zajedno s obiteljima bit će prebačeni u regiju Idlib na sirijskom sjevero-zapadu (zapravo, jedinoj preostaloj zoni deeskalacije, za čiju pacifikaciju glavnu odgovornost, sukladno Astanskim sporazumima u kojima sudjeluju Moskva, Ankara i Teheran, snosi Turska). Sinoćnji sporazum također uključuje i uspostavu i početak rada službenih institucija sirijske države, kao i povratak izbjeglica s granice s Jordanom u svoje domove.

Ovu informaciju potvrdio je sinoć i šef informacijskog središta operativnog stožera oporbe na jugu Sirije Abu Shima, koji je za ruske RIA Novosti izjavio, kako su se oporbene vođe dogovorili s ruskim predstavnicima o uvjetima primirja. Kazao je, kako je u sporazum uključena i točka o povlačenju sirijske vojske iz četiriju sela, u kojima će ostati samo ruska vojna policija, kao i to, da sirijska vojska dobiva nadzor nad graničnim prijelazom „Nasib“ s Jordanom.

Vladine snage već su zauzele taj ključni granični prijelaz između dviju država (preko kojeg se autocestom povezuju Damask i Amman), prošavši bez borbi gotovo 20 kilometara uzduž granice s Jordanom. Nad graničnim se prijelazom već vijori sirijski državni stijeg.

(Video) Ruska vojna policija bit će razmještena na sirijsko-jordanskoj granici





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like