(Video) Otvoren najveći plinovod na svijetu – „Sila Sibira“

U ponedjeljak, 2. prosinca, ruski i kineski predsjednici Vladimir Putin i Xi Jinping posredstvom telemosta sudjelovali su na svečanosti otvaranja prvog ruskog plinovoda koji ide u Kinu – „Sila Sibira“ („Snaga Sibira“). Oni su, zajednički, simbolički pokrenuli njegov rad tj. označili početak isporuka ruskog plina Kini, tim – trenutačno najdužim plinovodom na svijetu.

Karta: plinovod “Sila Sibira”

Puštanjem u operativni rad ovoga plinovoda rusko-kineska suradnja prelazi na novu razinu, a robna razmjena između dviju država do 2024. godine porast će na 200 milijardi dolara, kazao je danas ruski predsjednik Putin. S druge strane kineski čelnik Xi Jinping je potvrdio golemu važnost ovoga projekta i ukazao na njegovu sigurnost i perspektivu.

U svibnju 2014. g., na vrhuncu ukrajinske krize, i kada je Peking u tom sukobu stao na rusku stranu ne želeći se priključiti pozivima Zapada na uvođenje strogih međunarodnih sankcija protiv Rusije, „Gazprom“ je s kineskim državnim energetskim divom CNPC potpisao ugovor o „istočnoj ruti“. Dužina plinovoda „Sila Sibira“ iznosi oko 3 tisuće kilometara. Izvozni kapacitet plinovoda iznosi 38 milijardi m3 plina godišnje. Kao rezultat pregovora u travnju 2019. godine, predsjednici dviju zemalja Putin i Jinping dogovorili su se o povećanju isporuka kroz taj plinovod za dodatnih 6 milijardi m3. Ugovor je sklopljen na 30 godina.

 





 

Komentari

komentar





You may also like