Vjerovali ili ne: Francuska istražuje umješanost Rusije u prosvjede „Žutih prsluka“

Da je Rusija najlakši odabir američkih i britanskih, a onda, automatski, i brojnih drugih europskih političkih elita za sve unutarnje i vanjske probleme s kojima se suočavaju, već smo davno navikli. Poglavito je to intenzivirano nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim izborima, nakon čega su njegovi politički oponenti iz redova Demokratske stranke otvorili pravu hajku – svojevrsan „lov na vještice“ – na njega i njegov izborni tim zbog navodne predizborne suradnje s Rusijom i umješanosti Moskve u američke izbore.

A čini se kako tu recepturu, po vladajuće elite najjednostavniju zbog ugode po uši medijski sustavno i pažljivo preparirane javnosti, slijedi i Francuska – danas duboko potresena sve snažnijim i organiziranijim prosvjedima diljem zemlje – predvođene Žutim prslucima. Pri tom je zanimljivo kako su se do sada, neslužbeno, puno češće čule glasine kako iz ovih prosvjeda stoji CIA, američka diplomacija i td., što je i logičnije s obzirom na prilično loše međusobne odnose između predsjednika Emmanuela Macrona i Donalda Trumpa, između koji su nedavno rezultirali i osobnim uvredama na društvenim mrežama.

Naime, francuska protuobavještajna služba SGDSN (Glavni sekretarijat za obranu i nacionalnu sigurnost) provodi istragu o navodnom sudjelovanju Rusije u organizaciji prosvjeda u zemlji. „Ja sam čuo takve priče (o umješanosti Rusije)“, izjavio je šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian, pozvavši na čekanje rezultata istrage.

„Ni o čemu neću suditi dok činjenice ne budu poznate“, kazao je Le Drian, dodavši, kako se stavovi Francuske i Rusije razlikuju po nizu pitanja, ali da su neki stavovi jednaki, isto kao i pitanja na kojima dvije zemlje zajednički rade.

Britanski The Times ranije je objavio da se na Twitteru pojavilo više stotina korisnika povezanih s Moskvom, i da su svaki dan objavljivali više od 1,5 tisuća  objava s ciljem „preuveličavanja opsega uličnih prosvjeda“ u Francuskoj. Pri tom su „širili dezinformacije, prikazujući fotografije ranjenih prosvjednika s njihovih prosvjednih akcija, kako bi preuveličali činjenice o okrutnosti francuske policije“.

Podsjećamo: prosvjedi u Francuskoj počeli su 17. studenog, a vizualno ih karakteriziraju žuti prsluci, koje na sebi nose kao znak prepoznatljivosti. Prvotno su prosvjedovali protiv povćanja cijena goriva, a onda i protiv ukupnog lošeg socijalnog stanja u zemlji.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like