Vladajući Socijalisti osvojili većinu na portugalskim parlamentarnim izborima

Vladajuća Socijalistička stranka (PS) premijera Antonia Coste osvojila je apsolutnu većinu na portugalskim parlamentarnim izborima s iznenađujuće jasnom razlikom, prema službenim rezultatima, piše dpa.

Prije objave konačnih rezultata Costa je rekao da je njegova Socijalistička stranka (PS) osigurala potpunu parlamentarnu većinu od 117-118 mjesta na nedjeljnim parlamentarnim izborima. U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak Costa je obećao “dijalog” i uvjeravao da će “vladati za sve Portugalce”. “Apsolutna većina ne znači apsolutnu moć. To ne znači vladati sam. To je povećana odgovornost i znači vladati sa svim Portugalcima i za sve Portugalce”, rekao je Costa u svom pobjedničkom govoru.

Gotovo sve izborne ankete predvidjele su tijesnu pobjedu PS-a, očekujući da stranka neće dobiti apsolutnu većinu i da će Costa i dalje ovisiti o potpori manjih ljevičarskih stranaka.

Najveća oporbena stranka, konzervativni Socijalni demokrati (PSD) pod vodećim kandidatom Ruiom Riom, osvojili su samo 28 posto glasova, s manje od 1 posto glasova.

Costa, koji je na vlasti od 2015. vodio je dvije manjinske vlade s potporom manjih ljevičarskih stranaka. Na portugalskim zadnjim izborima u jesen 2019. njegova je stranka osvojila 36,3 posto glasova i 108 od ukupno 230 mjesta u parlamentu. Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa raspisao je nove izbore početkom studenoga pošto su u listopadu dva bivša saveznika Antonija Coste – komunisti i Lijevi blok – stali na stranu desnice kako bi odbili prijedlog proračuna manjinske vlade. Za vrijeme izborne kampanje, Costa je obećao nastaviti prijašnju politiku: želi dalje promicati gospodarstvo, smanjiti društvene nejednakosti – i u isto vrijeme stabilizirati javne financije.

Komentari

komentar
You may also like