Von der Leyen Poljskoj i Mađarskoj: maknite veto, idite na sud

Predsjednica Europske komisije Ursula von Der Leyen u srijedu je poručilo Mađarskoj i Poljskoj da odustanu od blokade usvajanja europskog proračuna (Višegodišnjeg financijskog okvira) i fonda za oporavak, prenosi portal politico.eu.

Mađarska i Poljska blokirale su usvajanje Europskog proračuna i fonda za oporavak zato što bi korištenje sredstava iz fondova bilo povezano s poštivanjem vladavine prava. Varšava i Budimpešta tvrde da bi se ta stavka koristila kao ideološko oruđe pa je tako mađarski premijer Viktor Orban rekao da bi Mađarska u tom slučaju morala prihvatiti migrante.

Von der Leyen je u obraćanju europskim parlamentarcima rekla da su kriteriji “prikladni”, “proporcionalni” i “nužni”.

“Teško je zamisliti da netko može imati nešto protiv toga”, rekla je predsjednica Europske komisije i poručila da bi Poljska i Mađarska trebale podnijeti tužbu Sudu pravde, ako smatraju da je predložena odredba ilegalna.

Prošloga tjedna je Orban je izjavio da će naposljetku “sporazum biti postignut”.

Jedino je slovenski premijer Janez Janša podržao mađarsku i poljsku poziciju, dok drugi europski vođe ustraju na odredbi o vladavini prava, pa i druge dvije članice Višegradske skupine (Češka i Slovačka).





Komentari

komentar

You may also like