Zbog pogoršanog stanja u Ukrajini Rusija u Crno more prebacuje brodove Kaspijske flotile

U pozadini sve veće aktivnosti oružanih snaga Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u NATO-u na teritoriju Ukrajine i u Crnom moru u blizini ruskih granica, Ministarstvo obrane Ruske Federacije poslalo je više od 10 desantnih i topničkih brodova Kaspijske flotile u crnomorske vode. O tome je danas, 8. travnja, izvijestila služba za medije Južnog vojnog okruga, čije će snage, zajedno sa snagama Crnomorske flote sudjelovati u pomorskim vježbama.

Te se vježbe, u kojima će sudjelovati i postrojbe marinaca i obalnih snaga Crnomorske flote i Kaspijske flotile, provode s ciljem „provjere spremnost za odbijanje morskih i zračnih jurišnih snaga“, prema zapovjedi zapovjednika Južne vojne oblasti generala Aleksandra Dvornikova, navodi se u priopćenju.

Ove se aktivnosti odvijaju u vrijeme velikih napetosti na crti razdvajanja između ukrajinske vojske i vojnih snaga pobunjenih regija istoka te zemlje, u Donbassu, iza kojih stoji Rusija.

Dodatno „ulje na vatru“ dolijevaju najavljene ukrajinske i NATO vježbe, kao i sve veća nazočnost vojnih brodova NATO saveza u crnomorskom bazenu proteklih tjedana te pokreti ruske vojske na južnim granicama s Ukrajinom.

Danas su o zaoštravanju stanja u Ukrajini razgovarali ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel. Osim zajedničkih izraza zabrinutosti zbog pogoršanja stanja u toj zemlji, kao i Putinove izjave da ukrajinsko vodstvo sudjeluje u provokacijama u Donbassu, namjerno pogoršavajući situaciju na crti dodira, drugih saznanja o pojedinostima tog razgovora još uvijek nemamo.

 





Komentari

komentar

You may also like