Zelenski poručuje civilima da izbjegavaju blizinu vojnih objekata na Krimu

Predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Ukrajince da se drže podalje od ruskih vojnih baza i skladišta streljiva, nakon niza eksplozija.

U svom noćnom obraćanju u utorak, Zelenski je rekao da eksplozije mogu imati niz uzroka, uključujući i rusku nesposobnost. “Ali svi ti događaji znače isto: uništavanje logistike okupatora- njihovog streljiva, vojne i druge opreme i zapovjednih mjesta, a to spašava živote naših ljudi”, rekao je u večernjem obraćanju, prenosi Al Jazeera.

Jučer je Rusija za zadnje eksplozije optužila “sabotažu”. Rusko ministarstvo obrane okrivilo je diverzante za eksplozije u vojnom skladištu na sjevernom Krimu zbog kojih je evakuirano više od 3000 ljudi, izvijestio je Kommersant. Ruski predstavnik u regiji, Sergej Aksjonov, potvrdio je da su dvije osobe ranjene u eksplozijama u skladištu streljiva, da je željeznički promet zaustavljen, a tisuće ljudi evakuirane iz obližnjih sela.

Poruka Zelenskog je dvosmislena. Može se tumačiti kao poruka Ukrajincima da više ne sudjeluju u djelima sabotaže. No, vjerojatnije je da je riječ o najavi da se spremaju novi dalekometni napadi na Krim, pa želi upozoriti civile da se klone tih objekata. Značajno je da je Zelenski najavio da će vratiti Krim pod kontrolu Kijeva na dan kada su počele misteriozne eksplozije ruskih vojnih objekta.

Komentari

komentar





You may also like