Zemlji prijeti novo ledeno doba

Foto: travelandleisure.

U „moru“ vijesti o globalnom zatopljenju evo i jedne „osvježavajuće“.

Naime, znanstvena studija sa Sveučilišta u Cardifu zakljiučuje kako bi topljenje santi leda na Antarktiku moglo pokrenuti lančanu reakciju koja će Zemlju uvesti u novo ledeno doba. Znanstvenici navode kako se ledene sante koje se tope postupno premještaju u Atlantski ocean. Ovaj proces uzrokuje promjene u cirkulaciji oceana, što prijeti Zemlji novim hlađenjem klime. O tome piše Daily Mail.

Ledene sante na Antarktiku koje se postupno tope sve dalje i dalje od tog kontinenta mogle bi biti okidač koji će Zemlju uvesti u novo ledeno doba, otkriva studija.

Istraživači sa Sveučilišta Cardiff rekonstruirali su prošle klimatske uvjete i identificirali sitne fragmente antarktičkih stijena u otvorenom oceanu, kao dio studije osmišljene s ciljem razumijevanja kako ledena doba počinju.

Prije ove studije malo se znalo o tome kako promjene sunčeve energije uslijed malih promjena u orbiti mogu tako dramatično promijeniti Zemljinu klimu .





Ciklusi ledenog doba tijekom posljednjih 1,6 milijuna godina tempirani su cikličkim promjenama Zemljine orbite oko Sunca – koji mijenjaju količinu sunčevog zračenja koje doseže Zemljinu površinu.

Istraživači su otkrili da je veza između topljenja santi leda i cirkulacije oceana bila prisutna na početku svakog ledenog doba tijekom posljednjih 1,6 milijuna godina.

To rezultira prebacivanjem ogromnih količina slatke vode iz Južnog oceana u Atlantski ocean.





Kako Južni ocean postaje slaniji, a Sjeverni Atlantik svježiji, obrasci cirkulacije oceana počinju se dramatično mijenjati, izvlačeći CO2 iz atmosfere i smanjujući takozvani efekt staklenika.

Ranije su znanstvenici upozoravali kako otapanje leda i druge posljedice globalnog zatopljenja dovode do postupnog porasta razine svjetskih oceana, što u budućnosti prijeti poplavom obalnih teritorija koje je nastanio i razvio čovjek.

Komentari

komentar

You may also like