Zračni napadi SAD-a na iranske saveznike u Siriji i Iraku

Američka vojska izvršila je zračne napade na “postrojenja militantnih skupina koje podržava Iran” blizu granice Iraka i Sirije, objavili su jučer iz Pentagona.

Amerika je u napadu koristila borbene avione F-15 i F-16 kako bi uništili postrojenja u kojima su se čuvali dronovi koji su ranije napadali pozicije SAD-a u Iraku, tvrdi glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Uništena postrojenja su koristile skupine Kataib Hezbollah i Kataib Sayyid al-Shuhada. Dva objekta su bila u Siriji, a jedan u Iraku. Iz SAD-a ne govore o žrtvama. Ipak, engleska udruga “Sirijska promatračnica za ljudska prava” (SOHR) izvještava o “najmanje pet ubijenih militanata”. Sirijska SANA govori o ubijenoj bebi i najmanje 3 ranjena čovjeka.

Inače, ovo je drugi puta da Biden naređuje napade protiv iranskih saveznika od kada je na mjestu predsjednika u zadnjih pet mjeseci. Zadnji puta je naredio takav napad u Siriji u veljači.

Od početka godine u Iraku su se dogodila najmanje 40 napada na pozicije i trupe od strateškog interesa SAD-a, prenosi DW. Trenutno u Iraku obitava oko 2500 američkih vojnika. Većina napada su bila na američke logističke konvoje, a 14 napada su bila projektilima.

Dva anonimna američka izvora su navela kako su militanti podržavani od Irana izveli 5 napada dronovima na objekte i osoblje SAD koalicije od četvrtog mjeseca ove godine, piše Reuters.





Komentari

komentar

You may also like