Medij: Na iznenađenje SAD-a, saudijski prijestolonasljednik MBS postaje zvijezda Istoka

Kako se rađa novi svijet

Na zaprepaštenje Washingtona, popularnost Saudijske Arabije na Bliskom istoku raste, dok Amerike pada. Isto se događa i s rejtingom saudijskog prijestolonasljednika, piše Jemal Bustani za azerbajdžanski medij Haqqin.

Situacija američkim analitičarima izgleda iracionalno, nelogično i uvredljivo. Proteklih godinu dana saudijski dužnosnici govorili su svima koji su htjeli slušati da je njihova zemlja središnja globalna ekonomija, geopolitička sila, dinamičan pokretač razvoja i neprikosnoveni lider Bliskog istoka. Reakcija američke vanjskopolitičke zajednice bila je smiješna. Ali tko se zadnji smije, najbolje se smije, zar ne? – navodi Bustani.

Nedavna Gallupova anketa u 13 većinski muslimanskih zemalja pokazala je da je Saudijska Arabija daleko popularnija u regiji od Irana. Naravno, Iran je niska ljestvica, ali evo najnovijih podataka autoritativnog Arapskog barometra, prema kojima je u Jordanu Saudijska Arabija na drugom mjestu nakon Turske po odobravanju javnosti.

Gotovo polovica Tunižana ima pozitivno mišljenje o Saudijskoj Arabiji, a Iračani preferiraju Saudijsku Arabiju više od bilo koje druge zemlje osim Kine, dok je Mohammed bin Salman njihov omiljeni vođa nakon čelnika Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammeda bin Zayeda.

Čini se da u tome nema nikakve logike, jer Saudijci nisu učinili ništa posebno, štoviše, poraženi su u nekim područjima, uključujući Jemen. Kako se nisu uspjeli izvući iz ove avanture, Saudijci su se za pomoć obratili Pekingu i Teheranu. A cijena koju su platili za zaustavljanje granatiranja saudijskog teritorija iz Jemena bili su Libanon i Sirija, gdje Iranci sada mogu slobodno ojačati svoj ionako značajan utjecaj – piše azerbajdžanski medij.

Aktualni gospodarski uspjesi Kraljevine zahvaljuju se činjenici da su Saudijci bili na pravom mjestu u pravo vrijeme. Prvo, kada je pandemija COVID-19 završila, što je uzrokovalo oživljavanje globalne ekonomije. Zatim je došao sukob u Ukrajini koji je uzdrmao globalna energetska tržišta i značajno smanjio ruski udio u njemu.





Rijad nije pokazao nikakvu jedinstvenu mudrost u ovim situacijama, ali od 2022. svjetski čelnici utiru put do vrata princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana u potrazi za svime, od ugovora o isporuci oružja i zamjene valuta do povećane proizvodnje nafte. To je prva stvar koja pobija američki skepticizam prema sve većoj ulozi Rijada u međunarodnoj zajednici – navodi Jemal Bustani.

A tu je i druga – sve veća popularnost unutarnje i vanjske politike Mohammeda bin Salmana među onima koje općenito nazivaju “arapskom ulicom”. I premda to nije previše detaljno zabilježeno u rezultatima socioloških istraživanja, nemali broj neslužbenih podataka govori da se ovoj “arapskoj ulici” MBS iz dana u dan sve više sviđa.

I to ne iz razloga na koje analitičari pomno paze. Moji bliskoistočni sugovornici ukazuju na društvene promjene koje se događaju u Saudijskoj Arabiji – promjene koje su stvarne i važne i pozitivno su utjecale na živote mnogih Saudijaca – navodi autor.





I nimalo im nije neugodno što se reforme provode isključivo odozgo, aktivisti koji traže promjene odozdo podvrgnuti su oštrim represjama, a državni nadzor nad društvom u Saudijskoj Arabiji nedavno je pojačan.

Osim toga, prema domaćim analitičarima, mladi stručnjaci s Bliskog istoka sve više traže prilike u Rijadu, Džedi i Neomu – futurističkom gradu i projektu ljubimca Mohammeda bin Salmana, koji će zahtijevati vojsku kvalificiranih i nekvalificiranih radnika.

I dok se Amerikanci, Britanci, Australci i Europljani nerado sele u Kraljevstvo jer su alkohol i drugi poroci i dalje zabranjeni, talentiranim mladim Arapima i općenito muslimanima život u Saudijskoj Arabiji postaje sve privlačniji.

„Ali nije samo to. Možda ono glavno što Kraljevstvo pokazuje drugima jest da Saudijci kroje svoj Bliski istok, nastojeći što manje, pa makar i riječima, u to uvući Amerikance, koje ovdje sve više ne vole i kojima sve više ne vjeruju. Kraljevstvo Saudijske Arabije, kako se vidi na arapskim ulicama, sve se više doživljava kao pokretač prosperiteta i stabilnosti u regiji. … Svatko tko želi unaprijediti svoje interese na Bliskom istoku i u Perzijskom zaljevu dobro bi učinio da uzme u obzir ovu novu stvarnost.“ – zaključuje Jemal Bustani.

Komentari

komentar

You may also like