(Video) Pentagon: proizvodit ćemo atomsko oružje male snage

Jedna od većih noćnih mora vojnih, sigurnosnih i stručnjaka iz sfere atomske tehnologije je proizvodnja tzv. mini-atomskih bombi, koje proizvode identičan učinak onim klasičnim, samo na manjem, ograničenom prostoru. Osim moralne komponente, koja se odnosi na nehumanost atomskog oružja uopće, drugi, još i važniji razlog leži u opasnosti od njegovog dolaska u ruke terorističkim organizacijama i njegovog teškog pronalaska zbog male veličine tih malignih, razarajućih naprava, a što može imati nesagledive posljedice po ljude, gradove pa i čitave zemlje koje bi se teroristima našle na meti i bili prepreka na putu prema ostvarivanju njihovih ciljeva.

A čini se kako se taj scenarij upravo počinje i realizirati, o čemu svjedoči i slijedeća vijest:

Pomoćnik zamjenika šefa Pentagona David Trachtenberg izjavio je jučer kako je atomsko oružje male snage SAD-u nužno za obuzdavanje Rusije, ma što god to značilo. On je u Kongresu izjavio slijedeće: „Razlog zbog kojeg smo se mi odlučili za atomsko oružje male snage je taj da mi promatramo što rade Rusi, a to izaziva veliku zabrinutost.“

Prema njegovim riječima, američku zabrinutost izaziva tzv. ruska doktrina „eskalacija za deeskalaciju“, koja podrazumijeva ograničenu primjenu atomskog oružja u uvjetima vojnog sukoba s korištenjem klasičnog naoružanja.
Foto: 3D projekcije mini-atomske bombe

Ovdje treba dodati kako, trenutačno, u američkim analitičkim krugovima prevladava čvrsto uvjerenje da se Moskva pridržava upravo ove spomenute doktrine. Međutim, rusku doktrinu treba promatrati puno preciznije: ona doktrina podrazumjeva primjenu atomskog oružja isključivo u slučaju kada se protiv Rusije ili njezinih saveznika primjenjuje oružje masovnog uništenja, ili kada agresija protiv Rusije primjenom klasičnog (konvencionalnog) naoružanja prijeti njezinom samom opstanku. Dakle, radi se o potpuno drukčijem značenju ruske doktrine nego što ju tumače američki analitičari, jer ima izričito defanzivni karakter. Drugim riječima, točno je da Moskva može primjeniti atomsko oružje i protiv napadača koji koristi klasično naoružanje (kako navodi službenik Pentagona), ali isključivo u slučaju da ono ugrožava opstanak zemlje (što je bitna razlika od riječi Pentagonovog službenika). To je, uostalom, i tu nema nikakve tajne, otvoreno prošle godine kazao i ruski predsjednik Vladimir Putin, zapitavši na izvjesnoj sigurnosnoj konferenciji, koji je uopće smisao postojanja ruskog atomskog oružja ako ga se neće primjeniti u slučaju da se Rusija nađe pred egzistencijalnom ugrozom zbog napada klasičnim oružjem. Jasno je kako Putin aludira na veliku premoć zapada i u brojnosti vojnika i u suvremenom klasičnom naoružanju što u slučaju međusobnog konvencionalnog sukoba može dovesti do ruskog poraza. I zato se te riječi ne moraju i ne smiju nužno shvaćati kao prijetnja bilo kome (a što se u SAD-u često radi), već upravo suprotno, prema onoj „ne diraj me, ne diram te!“ i ništa više od toga. Jer Rusija sigurno neće bez razloga prva napasti SAD jer je, kao što to vrijedi i obratno, svjesna da je to onda  i njezin kraj.

A u uvjetima krajnje zaoštrenih odnosa dviju vojnih velesila moramo voditi računa o točnosti izgovorenih riječi jer sve drugo vodi u „opasne vode“ ili sferu propagande koja ide u korist ovih ili onih interesa, kojima zajednička sigurnost nije uvijek primaran cilj. Štoviše! Prečesto je upravo globalna nesigurnost jedini ili najbrži način za profit onih koji se takvim stanjem žele okoristiti.

Ali vratimo se opet riječima Davida Trachtenberga. On u Kongresu kaže i slijedeće: „Mi želimo isključiti bilo kakvu računicu sa strane bilo kojeg protivnika, koja bi podrazumjevala da bi oni mogli pomisliti da imaju nekakvu prednost (nad SAD-om), koju oni mogu iskoristiti, bacati nam izazov i učiniti slijedeći korak koji mi ne želimo da oni učine. … Mi to činimo ne da bismo snizili svoj prag uporabe atomskog oružja, već da bismo povisili prag u umu suparnika ili potencijalnog suparnika.“

Podsjećam kako je razmještaj atomskih bombi male snage razmotren u američkoj nuklearnoj doktrini, usvojenoj ubrzo nakon dolaska na čelo Bijele kuće sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa. Sjedinjene Države niti sada, kao niti prijašnjih godina, ne preuzimaju niti planiraju preuzeti odgovornost za primjenu atomskog oružja prije potencijalnog protivnika. A upravo se na to i svode jučerašnje riječi predstavnika Pentagona u američkom Kongresu. Velika opasnost je i u tome što se pojavom ovog novog tipa atomskog oružja definitivno briše „(ne)vidljiva crta“ koja sprječava njegovu primjenu tj. njezin prag se de facto snizuje, neovisno o „u celofan“ zapakiranoj retorici (kao da se radi o proizvodnji gljiva), a što samo služi u svrhu senzibiliziranja američke javnosti i „otupljivanja oštrice“ protivnika takvih vojnih planova i aktivnosti.

Jer tko npr., nakon pojave ovog oružja može sa sigurnošću jamčiti da se njegovo postojanje neće zlouporabiti: da se ono neće prodavati na crnom tržištu, jer tu se ne radi o stotinama kilograma teškim i nekoliko metara dugim i širokim ubojitim aparatima, kakve su atomske bombe danas, već o napravama „džepnih“ dimenzija; tko to može jamčiti da „zaigrani“ pojedinci u utjecajnim vojnim ili obavještajnim strukturama takve male ubojite naprave neće namjerno dostaviti nekoj terorističkoj organizaciji s ciljem da se njezini fanatici probiju do nekog grada ili strateškog objekta sebi neugode zemlje i naprave katastrofu?

U svemu ovome, osim moralne komponente, otvara se i previše tzv. praktičnih dilema, koje stvaraju opravdanu zabrinutost kroz pitanje – kamo, zapravo, ovaj svijet ide i ima li ljudskoj pohlepi i želji za dominacijom pod svaku cijenu uopće kraja?
A prema svemu rečenom, odgovor se nameće samo po sebi.

httphttps://www.youtube.com/watch?v=KRws9eHvVgw

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like