Z. Meter: Predsjednica EK u samoizolaciji, zbog bolesnog Trumpa demokrati slave pobjedu

Covid-19, kao predizborni moderator

Trump je od pojave pandemije Covida-19 definitivno postao i najpoznatiji svjetski pacijent zaražen ovim virusom, čije se stanje budnim okom prati u svakom kutku svijeta – od Izraela i Irana, preko EU i Rusije, pa sve do daleke Kine, u svim američkim i svjetskim medijima – i to u realnom vremenu. Trumpova zaraza u petak je u tren oka srušila i cijene nafte, kao što ih je danas i podignula nakon priopćenja optimističnih vijesti o njegovu zdravstvenom stanju

Najprije Boris Johnson, pa Donald Trump, i sada, možda, Urusla von der Leyen – trio je svjetskih političkih teškaša (ipak im neću pribrojiti i predsjednika hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u nadi da mi isti to neće zamjeriti) koji su se zarazili koronavirusom Covid-19.

Preciznije, britanski premijer Boris Johnson uspio se izliječiti i oporaviti, nakon čega mu je, tada inače niska popularnost kratkotrajno skočila za čak 6%, dok je stanje s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom još uvijek neizvjesno, iako su najnovije izjave njegovoga liječničkog tima optimistične i idu u smjeru poboljšanja zdravstvenog stanja čelnika najmoćnije zemlje svijeta. I da budemo još precizniji, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je izjavila kako sama odlazi u izolaciju jer postoji vjerojatnost da se zarazila koronavirusom. Ona je na svom tvittu, u ponedjeljak, 5. listopada, napisala kako je ova odluka donijeta nakon što je utvrđeno da je nedavno ostvarila kontakt sa zaraženom osobom.

„Meni su priopćili kako sam u prošli utorak sudjelovala na susretu, na kojemu je bio i čovjek koji je jučer dobio pozitivan nalaz na Covid-19. Zato ću se, u skladu s važećim pravilima, ja izolirati do sutrašnjega jutra“, navodi se u njenom tvitu. Također je precizirala kako za sada nema potvrde da je i sama zaražena. Obvezni test na Covid-19, kojega je ona obavila 1. listopada, bio je, naime, negativan. Danas se  je opet testirala, a rezultati testa još se uvijek iščekuju.

Što se tiče g. Jandrokovića, ne znam gdje se on zarazio, tim više što ga na TV-u i u Saboru stalno gledamo kako se s maskom na licu “nateže” s gđom. Karolinom Vidović-Krišto, koja tu istu masku demonstrativno odbija nositi.





Dakle, za sada je (ako izuzmemo g. Jandrokovića, kojemu, naravno, želim brzo ozdravljenje) najneizvjesnije stanje ono s američkim čelnikom Donaldom Trumpom. On je, osim toga, od pojave pandemije Covida-19 definitivno i najpoznatiji svjetski pacijent zaražen ovim virusom, čije se stanje budnim okom prati u svakom kutku svijeta – od Izraela i Irana, preko EU i Rusije, pa sve do daleke Kine, u svim američkim i svjetskim medijima – i to u realnom vremenu. Trumpova zaraza u petak je u tren oka srušila i cijene nafte, kao što ih je danas i podignula nakon priopćenja optimističnih vijesti o njegovu zdravstvenom stanju.

O Trumpovom zdravlju govore svi: jedni mu žele brzi oporavak, a drugi patnju i bol, pa čak i smrt – i to treba jasno reći. Takvih je puno i u svijetu i u američkom društvu, o čemu najbolje svjedoči i prekjučerašnja skandalozna objava na tvittu od strane bliske suradnice bivše predsjedničke kandidatkinje iz redova Demokratske stranke Hillary Clinton Zare Rahim, koja je Trumpu zaželjela, ni manje ni više nego – smrt. Ukoliko to radi jedna učena osoba, iz visokih političkih krugova, nije teško zamisliti što Donaldu Trumpu, glede njegova zdravlja želi priprosti puk koji se protivi njegovoj politici.

U Sjedinjenim Državama danas brojni analitičari govore kako je Trumpova zaraza Covidom-19 gotovo pa „Božja kazna“ i da je njegova politička budućnost u smislu reizbora na dužnost prvog čovjeka SAD-a ovime i konačno „zapečaćena“. Pritom ukazuju na njegovu visoku starosnu dob (74 godine) i neumoljivu statistiku koja govori o tome kako Covid-19 najviše kosi starije i kronično oboljele osobe.





Osobno se s navedenim konstatacijama  američkih kolega ne bih složio, ne samo zbog činjenice da i Boris Johnson nije baš u nekom „cvijetu mladosti“ (56 godina) i da se relativno brzo othrvao bolesti, već i zbog činjenice da se Trump nalazi u najboljim mogućim rukama što se američkih liječnika tiče, i da su mu sigurno dostupna najbolja farmaceutska sredstva i lijekovi, uključno i ona najnovija i najradikalnija – još nedovoljno afirmirana ili provjerena – ali koja bi se za slučaj „biti ili ne biti“ sigurno iskoristila.

I dok mnogi demokrati u tišini već slave pobjedu svoga kandidata Joe Bidena (u slučaju da Trump ne bude mogao sudjelovati na izborima, njegova alternativa, koju bi Republikanska stranka po ubrzanoj proceduri morala izabrati, a vjerojatno bi se radilo o Mikeu Penceu, potpredsjedniku SAD-a, teško da bi se imala šanse u tako kratkom roku suprotstaviti Bidenu), rekao bih kako se stanje u potpunosti može preokrenuti Trumpovim ozdravljenjem i oporavkom. Jer gore spomenuti Boris Johnson dobio je 6% na popularnosti nakon ozdravljenja, a tijek njegove bolesti i britanska je javnost, poput sada američke budno pratila. Pa iako je ta Johnsonova povišena popularnost bila kratkoga vijeka, ona bi Donaldu Trumpu i kao takva sada bila i više nego dovoljna s obzirom da se izbori održavaju za nepunih mjesec dana.

Drugim riječima, svima onima koji se sada raduju, ili likuju, ili već slave pobjedu Bidena nad „otpisanim“ Trumpom ipak bih savjetovao oprez i umjerenost u iskazivanju svojih emocija. Ne samo zbog humanih i etičkih razloga, kada se radi o bolesnoj osobi, koja je, k tome, i službeni predsjednik jedne zemlje (bez obzira podržavali ili ne njegovu politiku), već i zbog mogućnosti, da na kraju sve ovo ispadne potpuno drukčije. Uostalom, Trumpa (dok je živ) nikada ne treba otpisivati: on je i prije četiri godine učinio nemoguće – postao je predsjednik SAD-a, usprkos činjenici da mu ama baš nitko u zemlji i svijetu za to nije davao niti najmanje šanse.

 

 

Komentari

komentar

You may also like