Ajatolah Hamenei: Iran mora biti oprezan da ga Europa ne nadmudri

Vrhovni vođa Islamske Republike Iran ajatolah Ali Hamenei u ponedjeljak, 18. veljače, izjavio je kako vlada u Teheranu mora biti oprezna ne samo u odnosu prema Sjedinjenim Državama, već i prema Europi, „kako se ne bi dovela u kut“, izvijestila je iranska agencija Mehr.

Hamenei je pritom kazao, kako, iako odnos SAD-a prema Iranu nije usporediv s onim kako se prema njemu odnosi Europa, iranska vlada ne smije dopustiti da je (europljani) „nadmudre“.

„Ja ne govorim vladi što mora činiti, ali joj savjetujem oprez kako je ne bi obmanuli i stvorili probleme za Iran“, kazao je Hamenei.

Podsjećamo: Hamenei je, nedavno (13. veljače), izjavio kako su bilo kakvi pregovori Irana sa SAD-om beskorisni i po Iran štetni i u „materjalnom i u moralnom“ smislu.

Što se tiče EU, vrijedi istaknuti kako su Njemačka, Francuska i Velika Britanija nedavno objavile informaciju o puštanju u opticaj zajedničkog instrumenta za zaobilaženje američkih sankcija u trgovini s Iranom. Konkretno, osniva se zajednička tvrtka (agencija) kroz koju se planiraju provoditi platne transakcije između europskih i iranskih tvrtki, ukoliko ih privatne banke odbiju izvršavati zbog straha od američkih kazni. Sjedište tvrtke bilo bi u Parizu, a djelovala bi kao posrednički ured. Pretpostavlja se kako će se na taj način nastaviti uvoz iranske nafte i drugih proizvoda u Europu. Novac od toga neće se usmjeravati u iranske banke, već u europske tvrtke koje iranu prodaju industrijske proizvode, medikamente i td. Uzajamni računi bit će ispostavljani u eurima.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like