‘Ako niste za stolom u međunarodnom sustavu, bit ćete na jelovniku’, kaže Blinken o odnosu s Kinom

SAD je u poziciji “strateškog natjecanja” s Kinom, rekao je danas američki državni tajnik Antony Blinken, naglašavajući važnost aktivnog sudjelovanja u “multilateralnom sustavu”.

“Ako niste za stolom u međunarodnom sustavu, bit ćete na jelovniku”, šaljivo je rekao prvi američki diplomat tijekom javne tribine na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj. “Bilo nam je važno ponovno se uključiti multilateralno i to smo učinili”, rekao je Blinken, dodajući da je Washington “ponovno uložio u naše saveze, partnerstva i multilateralni sustav. Zato što je to u našem interesu”.

Napominjući da “nema sumnje” da su SAD uključene u “strateško natjecanje” s Kinom, rekao je, “imamo obvezu upravljati tim odnosom odgovorno.” U svojim primjedbama, Blinken, koji se sastao sa svojim kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem na marginama događaja u Münchenu, rekao je da su SAD “sudjelovale u razgovorima na održiv način s Kinom,” u posljednjih šest ili sedam mjeseci.

“To slijedi nakon niza sastanaka, ponajviše i najvažnije, predsjednika Joea Bidena i predsjednika Xi Jinpinga”, dodao je. Blinken je također naglasio da SAD, iako se natječu s Kinom u nekim područjima, također ima interes surađivati ​​s Pekingom. “Da, imamo konkurenciju, područja u kojima se natječemo, ali ima i područja na kojima bismo trebali surađivati ​​jer nam je to u interesu”, rekao je. “Jedan od najboljih primjera za to je naš sporazum s Kinom o fentanilu, ubojici broj jedan Amerikanaca u dobi od 18 do 49 godina”, dodao je Blinken, misleći na sintetski opioid koji je muči SAD posljednjih godina. “Sada imamo značajnu suradnju iz Kine i s Kinom, to će napraviti razliku u životima Amerikanaca”, zaključuje.

Foto: Wikimedia Commons

‘Izrael ima veliku priliku uspostaviti mir s Palestinom’

Također je ponovio podršku izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu. “Razumijemo i podržavamo napore Izraela da spriječi ponavljanje onoga što se dogodilo 7. listopada”, rekao je. Istaknuvši njihove napore u posljednja četiri mjeseca da osigura pristup pomoći za one koji su u potrebi u Pojasu Gaze, Blinken je naglasio značajan doprinos svojih inicijativa tekućoj humanitarnoj krizi.

Naglasio je sve veću potrebu za uspostavom palestinske države i ponovio da Izrael ima veliku priliku uspostaviti mir s Palestinom. Priznajući ozbiljne napore arapskih zemalja da bolje zastupaju interese Palestinaca i postanu bolji partner Izraelu, Blinken je sugerirao da će, kada se svi napori spoje, postojati regija u kojoj ljudi rade zajedno za “zajedničku dobrobit” i gdje će biti posrednici skupine koje podržava Iran su “izolirane”.





Komentari

komentar

You may also like