Američka vojska na Tajvanu gradi kamp za obuku

Nakon što je prošle godine predsjednica Tsai Ing-wen potvrdila raspoređivanje američkih vojnika na Tajvanu, nova izvješća sugeriraju da američke trupe na otoku postavljaju “poligon za obuku” pod vlastitom upravom, izvještava Anadolu Agency.

Tajvanski vojnici također navodno dobivaju lekcije od američkih vojnika o tome kako upravljati tenkom M1A2T Abrams, rekli su lokalni mediji.

Američki vojni instruktori stigli su do otočne države kako bi obučili tajvanske vojnike u održavanju, obuci, utvrđivanju, kupnji simulatora i drugim projektima uključujući razvoj softvera.

Prema dnevnom listu Taiwan News, američki vojnici su “počeli postavljati poligon za obuku u okrugu Hsinchu na sjeverozapadu Tajvana, dok će 84 tajvanska vojnika iduće godine biti poslana u SAD na obuku za tenkove.

Prošlog je listopada Tsai Ing-wen prvi put potvrdila prisutnost američke vojske na otoku. Rekla je da su vojnici namijenjeni “u svrhu obuke”, ali nije navela brojeve.

U studenom 2020. Taipei je najavio dolazak američkih marinaca na “kratko razdoblje obuke” tajvanskih vojnika.





Dužnosnik tajvanskog ministarstva obrane rekao je da američka i tajvanska vojska održavaju ekskluzivnu vježbu nakon što se pojavila fotografija na kojoj se vidi tajvanski časnik u uniformi tajvanske vojske kako sudjeluje u obuci za tenk M1A2T.

Tajvan će u lipnju dobiti dva od svojih 108 američkih borbenih tenkova treće generacije, dok se očekuje da će 38 tenkova biti isporučeno 2024. godine.

Razmjena između Washingtona i Taipeija porasla je dolaskom Trumpove administracije, dok je Bidenova administracija poslala nekoliko izaslanstava u tu otočnu državu i nastavlja prodavati oružje Tajvanu, što je izazvalo oštre reakcije Pekinga, koji Tajvan smatra svojom “otcijepljenom pokrajinom”, piše Anadolu Agency.





Sjedinjene Američke Države prekinule su diplomatske odnose s Tajvanom 1979. i uspostavile ih s Kinom. Iako priznaje politiku “Jedne Kine”, Washington nastavlja održavati kontakte s otokom i opskrbljivati ​​ga oružjem. To izaziva protest kopnene Kine, koja Tajvan smatra dijelom svog teritorija i odlučno upozorava na sve separatističke težnje.

 

 

Komentari

komentar

You may also like