Kinesko ministarstvo vanjskih poslova: Kopnena Kina i Tajvan bit će ujedinjeni unatoč izjavama SAD-a

Kineske vlasti namjeravaju pod svaku cijenu osigurati jedinstvo kopnene Kine i Tajvana, bez obzira na izjave SAD-a, rekao je u petak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, prenosi Tass.

“Problem Tajvana je pitanje broj jedan unutarnje politike naše zemlje. Kina bi trebala i definitivno će biti ujedinjena, spremni smo poduzeti najveće mjere za mirno ujedinjenje s Tajvanom”, rekao je na konferenciji odgovarajući na pitanje kako Peking ocjenjuje nedavnu izjavu Washingtona o neprihvatljivosti ponovnog ujedinjenja Tajvana i kopnene Kine silom.

Glasnogovornik je ponovio da je Narodnooslobodilačka vojska Kine izrazila čvrst stav o nedopustivosti miješanja Washingtona u kineska unutarnja pitanja. Naglasio je da kineske vlasti namjeravaju ozbiljno presresti pokušaje tajvanskih separatista da se odvoje od kontinentalne Kine.

“Po pitanju Tajvana, SAD bi se trebale pridržavati načela ‘Jedne Kine’. […] Sjedinjene Američke Države su dužne prestati održavati službene kontakte s Tajvanom i odbiti provođenje zajedničke vojne vježbe, kao i prestati prodavati oružje”, zaključio je diplomat. Naglasio je da Peking zahtijeva od Washingtona da ispoštuje svoje obveze iz bilateralnih sporazuma.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan nedavno je izjavio da će američke vlasti učiniti sve da spriječe silovito ujedinjenje Tajvana i kontinentalne Kine.

Kina je priopćila da je njezina vojska u petak organizirala vježbe kako bi odgovorila na provokacije SAD-a, čiji su zastupnici posjetili Tajvan i javno iskazali potporu samoupravnoj otočkoj demokraciji, izvještava AP.





Šest zastupnika sastalo se u petak ujutro s tajvanskim predsjednikom Tsai Ing-wenom, a također su se trebali sastati s ministrom obrane otoka.

Vojne vježbe koje je provelo zapovjedništvo Narodnooslobodilačke vojske u područjima nasuprot Tajvana bile su “protumjera nedavnim negativnim akcijama SAD-a, uključujući posjet izaslanstva zakonodavaca Tajvanu”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Kina će “nastaviti poduzimati snažne mjere kako bi odlučno zaštitila svoj suverenitet i teritorijalni integritet”, dodao je Zhao.





Sjedinjene Američke Države prekinule su diplomatske odnose s Tajvanom 1979. i uspostavile ih s Kinom. Iako priznaje politiku “Jedne Kine”, Washington nastavlja održavati kontakte s otokom i opskrbljivati ​​ga oružjem. To izaziva protest kopnene Kine, koja Tajvan smatra dijelom svog teritorija i odlučno upozorava na sve separatističke težnje.

Komentari

komentar

You may also like