Američka vojska pauzirala letove nakon smrtonosnih helikopterskih nesreća

Načelnik stožera američke vojske James McConville naredio je prizemljenje svih letjelica koje nisu uključene u kritične misije. Naredba je uslijedila nakon dva nedavna pada helikoptera u kojima je poginulo 12 vojnika. “Sigurnost naših pilota naš je glavni prioritet, a ovo zaustavljanje je važan korak kako bismo bili sigurni da činimo sve što je moguće kako bismo spriječili nesreće i zaštitili osoblje”, rekao je McConville, prenosi AP.

Naredba je uslijedila nakon sudara u zraku u kojem su sudjelovala dva helikoptera AH-64 Apache koji su se vraćali s misije obuke u blizini Fort Wainwrighta na Aljasci. U nesreći su poginula tri vojnika, a još jedan je hospitaliziran. Prošlog je mjeseca devet vojnika poginulo tijekom rutinskog trenažnog leta u blizini Fort Campbella, u Kentuckyju, kada su se sudarila dva HH-60 Blackhawka. Oba su incidenta pod istragom i nema poveznica između dviju pogrešaka, piše u priopćenju.

“Tijekom obustave letova, vojska će poći kroz proces odobravanja rizika/upravljanja rizikom, program obuke za održavanje zrakoplova, standardizaciju i upravljanje obukom zrakoplovnog osoblja i nadzornu odgovornost”, tvrde iz američke vojske.

Vojni piloti “usredotočit će se na protokole sigurnosti i obuke kako bi osigurali da naši piloti i posade imaju znanje, obuku i svijest da sigurno izvrše dodijeljenu im misiju”, rekao je McConville. Aktivne postrojbe završit će 24-satnu obustavu leta između 1. i 5. svibnja. Nacionalna garda i pričuva kopnene vojske imat će vremena do 31. svibnja da se poklope s njihovim rasporedom obuke, piše u priopćenju.

Komentari

komentar





You may also like