Američki raketni sustavi dugog dometa stigli u Ukrajinu

Ukrajina je u četvrtak priopćila da je primila američke zalihe topničkog raketnog sustava visoke mobilnosti (HIMARS), moćnog sustava dugog dometa za koji se Kijev nada da bi mogao pomoći preokrenuti tok ruske invazije, izvještava Reuters.

Moskovske snage napreduju na istoku Ukrajine u pokušaju da zauzmu industrijsko središte poznato kao Donbas gdje Ukrajina strahuje da bi dio njezinih vojnika mogao biti opkoljen ruskim ‘kliještima’.

“Hvala mom američkom kolegi i prijatelju ministru obrane Lloydu Austinu na ovim moćnim alatima! Ljeto će biti vruće za ruske okupatore. I posljednje za neke od njih”, na Twitteru je kazao ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov o isporuci HIMARS-a. Nije objasnio na koji su način sustavi isporučeni.





Ukrajina tvrdi da joj trebaju sustavi HIMARS kako bi bolje odgovarali rasponu ruskih raketnih sustava za koje kaže da se uvelike koriste za gađanje ukrajinskih položaja u Donbasu.

Washington je, u strahu od eskalacije sukoba, rekao da je od Kijeva dobio jamstva da se to oružje većeg dometa neće koristiti za napad na ruski teritorij.

Moskva je upozorila da će pogoditi ciljeve u Ukrajini koje “još nisu pogodili” ako Zapad Ukrajini isporuči rakete većeg dometa za korištenje u visoko preciznim mobilnim raketnim sustavima.





Moskva obećava brzi odgovor ako Kijev upotrijebi sustave dugog dometa

 

Komentari

komentar

You may also like