Arestovič vjeruje da će za šest mjeseci Ukrajinci pljunuti u lice Amerikancima i Europljanima

Bivši savjetnik Ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Aleksej Arestovič sada je jedan od njegovih najoštrijih kritičara čiji glas u Ukrajini daleko odjekuje. Mnogi su ga, odmah nakon što je okrenuo leđa Zelenskom, vidjeli i kao budućeg kandidata na ukrajinskim predsjedničkim izborima koji su se trebali održati do svibnja ove godine kada ističe mandat Zelenskom (20. svibnja). Međutim, nedavno je Zelenski uredbom produžio ratno stanje u zemlji na još 6 mjeseci i time de facto spriječio predsjedničke i parlamentarne izbore.

To, međutim, očito ne sprječava Arestoviča u daljnjim kritikama službenih vlasti u Kijevu, ali i ne samo njih. O tome najbolje svjedoči tekst kojeg je sinoć objavio ukrajinski medij Strana pod naslovom „Oni ubijaju državu. Arestovič vjeruje da će za šest mjeseci Ukrajinci pljunuti u lice Amerikancima i Europljanima“.

Strana navodi slijedeće: “Amerika i Europa se ponašaju tako da u Ukrajini, kad sretnu Amerikanca ili Europljanina, šest mjeseci kasnije će im pljunuti u lice. Jer ovo je naprosto degutantno: uživo ubijaju zemlju kojoj su rekli da smo s tobom do samog kraja, a onda se počinju razjašnjavati pojmovi – što je to “mi”, što je “s tobom”, što je “do kraja” i što je “kraj”. Imaju 250 tisuća Hummera koji bi mogli spasiti živote naših vojnika. A gdje su oni? A to čak nisu ni ATACMS dugog dometa”, rekao je bivši savjetnik Zelenskog.

Wikimedia Commons

Smatra da Putin želi završiti rat

„Ranije je Arestovič rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin ne želi rat s Ukrajinom i da je spreman završiti rat. Po njegovom mišljenju, Putin ne planira “apsorbirati Ukrajinu” i “ubiti Zapad”. Osim toga, Arestovič je pozvao Ukrajinu da pregovara s Rusijom i odustane od planova da “bude dio Zapada “, kao i da najavi “zajedničku tužbu” protiv zapadnih zemalja – navodi Strana.

Prema njegovom mišljenju, Zapad također “nije uzeo u obzir” interese Rusije šireći NATO. I ponovno je pozvao na stvaranje novog sustava zajedničke sigurnosti “uzimajući u obzir interese svih strana”. Prethodno je Arestovič izjavio da  Zapad nije spreman za rat s Rusijom i globalnim Jugom jer, za razliku od Ruske Federacije, nije mogao promovirati svoju obrambenu  industriju. Ustvrdio je i da se rat u Ukrajini može okončati samo globalnim pregovorima  Zapada i Rusije, koji će uspostaviti nova pravila igre u Europi – zaključuje svoj tekst Strana.

Podsjećamo kako su se zbog navedenih stavova u Ukrajini već od ranije čuli i oni zahtjevi koji su išli u smjeru da se Arestoviča uhiti i proglasi ruskim špijunom. To se, međutim, (još) nije dogodilo. Zelenski ga, očito, ne smatra ozbiljnom ugrozom po svoju vlast.





Putin, tugaljivo, o samo jednoj jedinoj rečenici koja je mogla spriječiti rat

 





Komentari

komentar

You may also like