Austrijski ministar v.p. protiv članstva Ukrajine u EU

Ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg (ÖVP) označio je u subotu neutralnost kao “element samodefiniranja Austrije”. Ne misli da je to ispravno propitivati, izjavio je na 14. europskom medijskom summitu u Lechu am Arlbergu, a prenosi austrijski medij Heute.

Ispravno je razmišljati o budućem dizajnu sigurnosne strukture. Austrija bi mogla biti dio europskog obrambenog sustava, ali ne i “sudjelovati u vojsci”, istaknuo je, kazavši da je Austrija vojno neutralna, ali ne i politički. “Ne pripadamo niti jednom vojnom savezu i ne želimo”.

Osvrnuo se i na Ukrajinu, kazavši kako Austrija  daje svoj doprinos poput isporuka kaciga ili dizel goriva toj zemlji i da je potpora ukrajinskom stanovništvu trenutna potreba. Biti član EU i biti neutralan je kompatibilno, kazao je Schallenberg, a prenosi medij Heute.

S obzirom na bliske veze Ukrajine s EU-om, Schallenberg se izjasnio za njezin put koji nije punopravno članstvo. Moraju postojati i drugi modeli osim punopravnog članstva, EGP-a ili sporazuma o pridruživanju kao sredstva povezivanja, kazao je austrijski šef diplomacije, pozivajući na veću fleksibilnost. Međutim, neupitno je da je daljnje produbljivanje potrebno: “Mi izvozimo naš zapadni način života”, izjavio  je Schallenberg.

Što se tiče gospodarskih sankcija Rusiji, napomenuo je da Austrija u iduće dvije-tri godine žele značajno smanjiti ovisnost o ruskom plinu. Pri tom smatra da je (nedavni) „kontroverzni sastanak“ između austrijskog kancelara Karla Nehammera (ÖVP) i ruskog predsjednika Vladimira Putina ispravan, “uvijek morate razgovarati”. Uostalom, Rusija je i dalje najveći europski susjed. Međutim, Schallenberg je odbacio povratak na odnos s Rusijom kakav je postojao prije rata sve dok je Putin na čelu zemlje, navodi medij Heute.

Zanimljivo je i istraživanje austrijskog javnog mišljenja koje je proveo institut Unique research i prema kojem samo 40 posto Austrijanaca smatra da je stav vlade u ukrajinskom ratu “u cjelini ispravan”. 23 posto ispitanika smatra da je stav vlade “previše proukrajinski”, 17 posto “previše proruski”, dok 20 posto nije dalo nikakve informacije, navodi Heute.





 

Komentari

komentar





You may also like