Azerbajdžan odbacuje ruske tvrdnje o biolaboratorijima financiranim iz inozemstva

Azerbajdžan je u subotu odbacio ruske tvrdnje o postojanju bioloških istraživačkih laboratorija koje financijski podupiru strane zemlje, izvještava Anadolu Agency.

Nepotkrijepljene tvrdnje izazivaju zabrinutost u javnosti, navodi se u priopćenju azerbajdžanske Službe državne sigurnosti. “Napominjemo da takvi znanstveni centri nikada nisu funkcionirali u Azerbajdžanu, (i) nije provedeno nikakvo istraživanje koje bi moglo naštetiti zdravlju stanovništva zemlje ili građana susjednih država”, navodi se. Dodaje se: “Za žaljenje je što su informacije sadržane u izvještajima, bez pitanja stajališta azerbajdžanske strane, objavljene na međunarodnim događajima, uključujući i tako autoritativnu organizaciju kao što je UN.”

Ruski dužnosnici nedavno su tvrdili da postoje biološki istraživački laboratoriji koji djeluju uz financijsku potporu SAD-a u Ukrajini, Moldaviji, Gruziji i Azerbajdžanu – bivšim sovjetskim republikama. Moskva je navela te tvrdnje u pokretanju invazije na Ukrajinu 24. veljače. Optužbe za postojanje tajnih Pentagonovih biolaboratorija u Azerbajdžanu iznesene su i 2018. godine. Rusija je tada optužila Washington da dosljedno povećava svoj biološki potencijal i kontrolu nad nacionalnim zbirkama patogenih mikroorganizama u određenim područjima, uključujući i postsovjetski prostor, koji uključuje Azerbajdžan. Okarakterizirano je to kao Washingtonovo kršenje međunarodnih obveza s obzirom na međunarodne napore za zabranu biološkog i toksičnog oružja, izvijestio je Caspian News.

Pitanje biolaboratorija

TASS prenosi izjavu glasnogovornika ruskog ministarstva obrane Igora Konašenkova koji je ranije rekao da je specijalna vojna operacija u Ukrajini pokazala dokaze da je režim u Kijevu hitno eliminirao tragove vojno-biološkog programa u Ukrajini koji financira Ministarstvo obrane SAD-a. Kazao je da je, prema riječima djelatnika ukrajinskih biolaboratorija, 24. veljače hitno eliminiran niz iznimno opasnih patogena, poput onih koji izazivaju kugu, antraks, tularemiju, koleru i druge smrtonosne bolesti.

Dana 9. ožujka, podtajnica američkog državnog tajnika za politička pitanja Victoria Nuland, dok je svjedočila pred odborom za vanjske odnose američkog Senata, priznala je da u Ukrajini postoje neki objekti koji provode tajna biološka istraživanja i Washington je želio spriječiti ruske snage da preuzmu kontrolu nad tim objektima. Rekla je da je američki State Department “prilično zabrinut da ruske snage možda žele preuzeti kontrolu nad tim laboratorijima, pa radimo s Ukrajincima na sprječavanju da bilo koji od tih istraživačkih materijala padne u rukama ruskih snaga.” TASS javlja da je rusko Ministarstvo obrane priopćilo da je to zapravo potvrda uključenosti Pentagona u vojno-biološke programe u Ukrajini.





SAD je odbacio ruske tvrdnje da su laboratoriji namijenjeni razvoju biološkog oružja i, potpuno suprotno, tvrdi da u inozemstvu rade na suzbijanju širenja biološkog oružja.

Komentari

komentar





You may also like