B. Johnson: „Zelenski je izvanredan! Ako Ukrajina želi u EU trebaju je primiti“

Bivši britanski premijer Boris Johnson dao je intervju za američki CNN, u kojemu je iznio niz zanimljivih teza od kojih ćemo neke ovom prigodom izdvojiti.

Kazao je kako je Francuska “nijekala” mogućnost ruske invazije na Ukrajinu, a optužio je i njemačku vladu da je u početku favorizirala brz ukrajinski vojni poraz umjesto dugotrajnog sukoba.

Johnson je izjavio da su se stavovi zapadnih zemalja jako razlikovali prije nego što je Moskva pokrenula svoju invaziju, „izdvajajući tri vodeće zemlje EU u komentarima koji vjerojatno neće biti dobrodošli u europskim prijestolnicama“, navodi CNN.

“Nisam to (takav njemački stav, op.GN.) mogao podržati, mislio sam da je to katastrofalan način gledanja na to. Ali mogu razumjeti zašto su tako mislili i osjećali”, kazao je Johnson.

Osim Francuske i Njemačke, Johnson je također kritizirao početni odgovor Italije na prijetnju invazijom. Rekao je da je talijanska vlada – u to vrijeme premijer je bio Mario Draghi – “u jednoj fazi jednostavno govorila da neće moći podržati stav koji smo zauzeli”, s obzirom na njihovo “veliko” oslanjanje na ruske ugljikovodike.

Johnson je rekao da su se stavovi diljem Europe brzo promijenili nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju u veljači.





“Ono što se (kasnije, op.GN.) dogodilo je da su svi – Nijemci, Francuzi, Talijani, svi, (američki predsjednik) Joe Biden – vidjeli da jednostavno nema mogućnosti. Jer s ovim tipom (Putinom) niste mogli pregovarati. To je ključna točka”, izjavio je bivši britanski premijer, dodajući da je “EU briljantno radila” u svom protivljenju Rusiji od tada.

Boris Johnson u intervjuu je kazao da je Zelenski bio “apsolutno izvanredan” u svom vodstvu. „Ako Ukrajina odabere biti članica EU-a, trebaju to učiniti. i mislim da bi to bila dobra stvar za Ukrajinu”, zaključio je bivši premijer Velike Britanije.

Podsjećamo da je službeni Kijev već ranije tijekom ove godine zatražio prijam Ukrajine u punopravno članstvo Europske unije.





Komentari

komentar

You may also like