Belgija produljuje rad nuklearnih reaktora

Belgija je postigla dogovor s francuskom energetskom tvrtkom Engie o produljenju vijeka trajanja dva nuklearna reaktora za jedno desetljeće, priopćile su dvije strane u ponedjeljak, prenosi AFP.

Bruxelles je u ožujku objavio da odgađa svoj dugo planirani izlazak iz nuklearne energije 2025. za 10 godina jer je ruski rat protiv Ukrajine doveo do skoka cijena električne energije.

Dogovor s Engiejem dolazi nakon mjeseci oštrih pregovora s belgijskim vlastima oko ključnih pitanja kao što su kako uspostaviti zajedničko ulaganje koje upravlja reaktorima i ograničavanje troškova za odlaganje nuklearnog otpada.

Engie je rekao da “načelni sporazum predstavlja važan korak i utire put za sklapanje potpunih sporazuma u nadolazećim mjesecima”. “Također predviđa neposredan početak ekoloških i tehničkih studija prije dobivanja odobrenja povezanih s ovim proširenjem”, rečeno je. Belgijski premijer Alexander De Croo izjavio je na tiskovnoj konferenciji da to znači da “sutra mogu započeti radovi na proširenju dva najnovija reaktora”.

Priklještena između Francuske s nuklearnim pogonom i Njemačke ovisne o plinu i ugljenu, Belgija se oslanjala na sedam nuklearnih reaktora kojima upravlja Engie za oko polovicu svojih potreba za električnom energijom. Obećanje postupnog ukidanja nuklearne energije sadržano je u belgijskom zakonu od 2003. godine, a odluka o odgodi moratorija naišla je na žestok otpor stranke Zelenih.

Prošle godine zacrtani plan doveo je do toga da se belgijska krhka koalicijska vlada složila produžiti vijek trajanja reaktora Doel 4 u blizini lučkog grada Antwerpena i Tihange 3 u blizini Liegea do 2035. godine. Ovaj potez uslijedio je nakon godina prepirki oko mudrosti nuklearnog izlaska zemlje.





Belgijski Zeleni postavili su izlazak iz nuklearne energije 2025. kao uvjet za pridruživanje sedmostranačkoj koaliciji koja je bolno spojena 2020., više od godinu dana nakon neuvjerljivih izbora. Ali nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače i skoka cijena energije, stranka se složila razmotriti alternativni scenarij. Unatoč tome, zemlja se držala plana da zatvori dva starija reaktora.

Japan se vraća nuklearnoj energiji





 

Komentari

komentar

You may also like