Belgija tvrdi da će uraniti sa slanjem F-16 Ukrajini

Belgija će poslati borbene zrakoplove F-16 u Ukrajinu prije kraja godine, rekao je premijer. Govoreći na tiskovnoj konferenciji zajedno s ministricom obrane Ludivine Dedonder, Alexander De Croo rekao je da će se troškovi borbenih zrakoplova platiti zamrznutom ruskom imovinom. Istaknuvši da u Belgiji ima mnogo zamrznute ruske imovine, De Croo je naglasio da kamate od te imovine Ukrajinci koriste za obranu od Rusije, ističući da te planove neće platiti belgijski porezni obveznici.

Isporuka ‘što je prije moguće’

Iako broj borbenih zrakoplova i datum isporuke nisu navedeni, Dedonder je rekao da će se isporuke dogoditi “što je prije moguće”. Naglasivši da se tom odlukom ne ugrožava sigurnost zemlje, naglasila je da će nastojati Ukrajini dostaviti planove do kraja godine.

Ova najava se razlikuje od prošle kada je blegijska vlada u listopadu prošle godine najavila da Ukrajini neće poslati avione prije 2025. Ministrica obrane Ludivine Dedonder tada je rekla za televizijsku kuću Bel RTL da će datum isporuke F-16 ovisiti “ovisiti o izgradnji novih belgijskih sposobnosti F-35”.

Ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib objavio je na mreži X: “Belgija će ojačati obranu Ukrajine slanjem F-16 i dodatnih sredstava. Ukrajincima je potrebna pomoć da zaštite svoju vitalnu infrastrukturu. 97% ruskih napada usmjereno je na civilne zgrade”, dodala je, naglašavajući da “pomoći Ukrajini” znači ujedno i “zaštititi sebe”.

Selidba ruskih dijamanata: Napuštaju Belgiju i idu u ovu državu





Komentari

komentar

You may also like