Biden pozdravio odluku NATO-a o produljenju mandata Stoltenbergu

Američki predsjednik Joe Biden danas je pozdravio odluku NATO-a da produlji mandat glavnog tajnika Jensa Stoltenberga za još jednu godinu, odlučivši se zadržati iskusnog vođu dok i dalje rat bjesni na pragu Saveza, umjesto da se pokušava dogovoriti o nasljedniku.

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, čelnik je transatlantskog sigurnosnog saveza od 2014., a mandat mu je već tri puta produljivan. Odluka znači kontinuitet na vrhu NATO-a dok se njegova 31 članica bori s izazovom pružanja potpore Ukrajini u odbijanju invazije Moskve, uz istovremeno izbjegavanje izravnog sukoba između NATO-a i ruskih snaga.

Saveznici se nisu mogli dogovoriti o njegovu nasljedniku pa su mu ponovno produljili mandat. Članice NATO-a nadaju se da će se dogovoriti o njegovu nasljedniku do obilježavanja 75. godišnjice Saveza u srpnju 2024. u Washingtonu.

“Svojim postojanim vodstvom, iskustvom i prosuđivanjem, glavni tajnik Stoltenberg proveo je naš Savez kroz najznačajnije izazove u europskoj sigurnosti od Drugog svjetskog rata”, rekao je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća. Biden je rekao da je NATO savez trenutno “jači, ujedinjeniji i svrhovitiji nego što je ikada bio”.

“Radujem se nastavku rada s glavnim tajnikom Stoltenbergom na daljnjem jačanju Saveza sljedećeg tjedna na summitu NATO-a u Vilniusu, te uoči 75. obljetničkog summita NATO-a u Washingtonu, D.C., sljedeće godine”, rekao je Biden.

Stoltenberga (64) unutar Saveza mnogi smatraju postojanim vođom i strpljivim graditeljem konsenzusa. On sam je preko Twittera poručio da je počašćen odlukom o produljenju mandata do 1. listopada 2024. godine.





Njegovi sljedeći zadaci uključuju nadziranje transformacije snaga NATO-a kako bi se usredotočile na obranu od mogućeg ruskog napada, nakon desetljeća u kojima se Savez usmjeravao na misije izvan svojih granica, poput Afganistana i na Balkanu.

Također će morati riješiti razlike oko toga koliko bi NATO trebao biti uključen u Aziji. Naime, dok se Sjedinjene Države zalažu za veću ulogu u suprotstavljanju Kini, drugi poput Francuske inzistiraju na tome da NATO mora zadržati fokus na sjevernoatlantskom području.

Komentari

komentar





You may also like