Bizaran prizor: Sjevernokorejski vođa plače i moli žene da rade na natalitetu (Video)

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un naveo je pad nataliteta kao veliki društveni izazov s kojima se nacija suočava, pozivajući majke da učine svoj dio, prema transkriptu njegova govora koji prenosi Pyongyang Times.

Ovaj 39-godišnjak, za kojeg promatrači vjeruju da je otac troje djece, tražio je od majki da njeguju društveno jedinstvo i obiteljski sklad, da odgajaju svoju djecu da “pronose našu revoluciju” i da razbiju “nesocijalističke prakse “, za koje je rekao da su u porastu, pišu državne novine.

Sjevernokorejski državni mediji objavili su da su sudionicima konferencije podijeljeni darovi nakon zatvaranja skupa. Državni KCTV je prikazao tisuće žena — koje pripadaju različitim dobnim skupinama, ali sve nose tradicionalnu nošnju — preplavljene emocijama,često u suzama, pri pogledu na vrhovnog vođu zemlje. Snimka je na dnu članka.

Stopa fertiliteta u Sjevernoj Koreji iznose 1,8 rođenih po ženi, prema procjenama Populacijskog fonda UN-a. Iako je ova brojka nešto veća od one u Južnoj Koreji ili Japanu koji se također suočavaju s demografskom katastrofom, brojka je niža nego u npr. Sjedinjenim Državama i daleko je niža od mnogih drugih zemalja s niskim dohotkom. Stručnjaci UN-a kažu da je stopa fertiliteta od 2,1 potrebna da bi se populacija održala bez značajnog useljavanja.

Iako sve manja radna snaga može oslabiti ekonomske izglede za bilo koju zemlju, to posebno vrijedi za Sjevernu Koreju, zbog nedostatka kapitala i priljeva tehnologije, navodi južnokorejski think tank Hyundai Research Institute u izvješću za kolovoz. Autori su problem malog nataliteta pripisali gladi koja je zahvatila Sjevernu Koreju 1990-ih, zajedno s politikom iz 1970-ih i 1980-ih koja je ograničavala rast stanovništva. Generacija koja je odrastala tijekom gladi sada je ušla u radnu snagu, prema istraživačima, a pothranjenost u djetinjstvu s kojom se suočava ova populacija može negativno utjecati na njihovu produktivnost i plodnost.





Komentari

komentar

You may also like