Propala ofanziva: rusko MO objavilo o neuspjehu ukrajinske ofanzive na jugu

Ukrajinske snage pretrpjele su velike gubitke u neuspješnom pokušaju ofenzive u regijama Mikolaiv i Herson u tri smjera, priopćilo je sinoć rusko Ministarstvo obrane, a prenose ruski mediji.

“Tijekom borbi uništeno je 26 ukrajinskih tenkova, 23 borbena vozila pješaštva, devet drugih borbenih oklopnih vozila, oborena su dva jurišna zrakoplova Su-25. … Neprijateljski gubici u ljudstvu iznosili su više od 560 vojnika“, poručili su iz ministarstva.

Naglasili su da su ukrajinske trupe pokušale izvesti ofenzivu prema izravnom nalogu predsjednika Volodimira Zelenskog.

O istoj vijesti i teškim gubicima ukrajinske vojske izvijestio je i HRT, uz napomenu kako tu informaciju nije bilo moguće nezavisno provjeriti.

Ukrajinsko vodstvo je nekoliko puta od srpnja najavljivalo veliku protuofanzivu na jugu.

O činjenici da je Ukrajina pokrenula ofenzivu na južnom frontu jučer je izvijestio Reuters pozivajući se na službenu predstavnicu operativnog zapovjedništva “Jug” ukrajinskog ministarstva obrane Nataliju Gumenjuk.





U ponedjeljak su ukrajinske snage u tom dijelu zemlje objavile da su probile ruske linije u regiji Herson, primoravši postrojbe separatističkih snaga Donbasa i ruske marince na povlačenje. Međutim, nije bilo detalja o tome o kojoj se lokaciji radilo.

Zapadni vojni promatrači opazili su ukrajinsko napredovanje u Novoj Kahovki, gdje cesta važna za rusku opskrbu na desnoj strani obale prelazi preko brane na Dnjepru. Ukrajinska vojska iz daljine je raketirala cestu proteklih dana.

U međuvremenu, kako navodi HRT, u ruskom granatiranju poginule su dvije i ranjene 24 osobe u središtu grada Mikolajiva kojeg kontrolira Ukrajina, tvrde tamošnje vlasti.





Kako jutros navodi ruska agencija RIA Novosti ukrajinske snage počele su ponovo granatirati Energodar, u području nuklearne elektrane Zaporožje.

Regija Herson je pod punom zaštitom ruske vojske, izgrađeno je nekoliko linija za zaštitu od mogućih napada iz Ukrajine i ništa ne prijeti gradu Hersonu i istoimenoj regiji, izjavio je zamjenik čelnika proruske regionalne uprave Kirill Stremousov za RIA Novosti.

Čini se kako opet imamo stanje slično onoj narodnoj – “tresla se brda rodio se miš”. Posljednjih tjedana pa i mjeseci često su najavljivane pa i pokretane ukrajinske protuofanzive na jugu zemlje ali s krajnje mršavim, ili samo pojedinim taktičkim uspjesima. Ukrajinski napadi uglavnom se svode na topničke udare po vojnoj i civilnoj infrastrukturi. Bitnijeg povratka osvojenih teritorija pritom uglavnom nema, ako izuzmemo pojedina sela koji prelaze na ovu ili onu stranu..

Komentari

komentar

You may also like