Bugarska će razmotriti zahtjev Ukrajine za popravkom teške vojne opreme

Ukrajina je zatražila od Bugarske da popravi neke od svojih teških vojnih strojeva u njihovim tvornicama oružja, rekao je bugarski premijer Kiril Petkov u četvrtak nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, izvještava Reuters.

Petkov je izjavio da je Bugarska spremna popraviti ukrajinske vojne strojeve, a Zelenski je potvrdio da se oslanja na takvu pomoć.

“Danas je u razgovoru s premijerom Bugarske uspostavljena suradnja za popravak ukrajinske vojne opreme u bugarskim proizvodnim pogonima. To je vrlo važno za Ukrajinu. Uvjeren sam da će takva suradnja biti korisna i za bugarske tvrtke i za bugarsko gospodarstvo”, kazao je Zelenski, a prenosi Hindustan News.

Bugarska, članica Europske unije i NATO-a, osudila je rusku invaziju na Ukrajinu, ali tek treba odlučiti hoće li poslati vojnu pomoć Kijevu, a jedan od partnera četverostranačke vlade Kirila Petkova protivi se takvom potezu, piše Reuters.

“Ovo je pošten zahtjev koji ću osobno iznijeti koalicijskom vijeću i nadam se da će sljedeći tjedan, kada ćemo u parlamentu glasati o vojno-tehničkoj pomoći Ukrajini, to biti ključni dio paketa”, Petkov je rekao novinarima u Kijevu.

Prema riječima premijera Petkova, sastanak u glavnom gradu Ukrajine bio je vrlo produktivan. Ukrajina je spremna izvoziti jeftinu struju u Bugarsku jer ima velike proizvodne kapacitete, a istovremeno joj je potreban svježi kapital. Sljedeći tjedan ukrajinski stručnjaci će doći u Bugarsku kako bi proučili mogućnosti opskrbe ove zemlje električnom energijom preko Rumunjske. Druga tema o kojoj se razgovaralo bilo je korištenje Transbalkanskog plinovoda kojim se plin iz Turske može dopremati u Bugarsku, Rumunjsku i Ukrajinu. Prema Petkovu, luka Varna mogla bi postati logističko središte za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, piše Radio Bulgaria.





Centristička stranka Kirila Petkova i dva druga koalicijska partnera zalažu se za potporu Ukrajini vojnom pomoći, dok četvrta stranka, socijalisti, koji se također protive uvođenju sankcija Rusiji, vide to kao izravnu umiješanost u sukob.

Očekuje se da će bugarski parlament odobriti taj potez uz potporu nekih oporbenih stranaka, javlja Reuters.

Komentari

komentar





You may also like