Japanski premijer poručio američkim zastupnicima: Kolaps Ukrajine ohrabrit će Kinu

Ukrajina riskira kolaps pod ruskim napadima bez američke podrške, što je katastrofa koja bi mogla ohrabriti Kinu i rasplamsati novu krizu u istočnoj Aziji, rekao je japanski premijer američkim zastupnicima u četvrtak, prenosi Reuters.

U prvom govoru japanskog premijera u zadnjih devet godina pred američkim Kongresom, Fumio Kishida pozvao je Amerikance da ne sumnjaju u svoju “nezamjenjivu” ulogu u globalnim pitanjima te je rekao da Tokio radi na povijesnom jačanju vojske.

Već tjednima je u zastoju zahtjev američkog predsjednika Joea Bidena o 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, jer je republikanski predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson odbio dopustiti glasovanje o pitanju koje je uzrok podjelama ususret predsjedničkim izborima 5. studenog.





Rijetko obraćanje

“Želim se obratiti onim Amerikancima koji osjećaju usamljenost i zamor da su zemlja koja mora održavati međunarodni red”, rekao je Kishida. “Američko je vodstvo nezamjenjivo. Bez američke podrške, pitanje je koliko je još ostalo dok se nade Ukrajine ne uruše pod ruskim napadima. Bez američke prisutnosti, koliko je ostalo do suočavanja Indo-Pacifika s još težom stvarnošću?”

Obraćanje zajedničkim sastancima američkog Senata i Zastupničkog doma načelno je rezervirano za najbliže američke saveznike ili velike svjetske ličnosti, a obično se događa ne više od dvaput godišnje. Posljednje obraćanje bilo je ono izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga 2023. godine.

Kishida je tek drugi japanski premijer koji je imao privilegij obratiti se zajedničkom sastanku nakon Shinza Abea 2015. godine. Kishida je rekao da je svijet na “povijesnoj prijelomnici”, da postoji prijetnja slobodi i demokraciji, da zemlje u razvoju imaju više ekonomske moći, a da klimatske promjene i brzi napreci u umjetnoj inteligenciji ometaju živote ljudi.

SAD tvrdi da je predan obrani Japana: Čak i nuklearnim oružjem

Nizozemska najavila novu pomoć

Odvojeno, Nizozemska tehnička vlada dat će dodatnih 400 milijuna eura financijske pomoći Ukrajini, čime će ona za 2024. doseći više od 2,4 milijardi eura, objavio je RTL u četvrtak, pozivajući se na izvore iz vlasti.

Vlada planira izdvojiti i najmanje 1,5 milijardi eura pomoći za Ukrajinu u idućoj godini, prenosi nizozemska novinska agencija ANP. Ta su sredstva dio pokušaja da nizozemska izdvajanja za obranu dosegnu dva posto ukupnog BDP-a, što je razina koja je određena kao minimum među NATO članicama, piše ANP.

Nizozemska vlada ranije je objavila kako očekuje da će se to postići ove godine, no ekonomski rast, nedostatak zaposlenika i problemi s opskrbnim lancima otežali su taj zadatak. Nizozemska izdvajanja za obranu u pravilu su uvijek bila ispod NATO-vih ciljeva te su dodatno srezana u desetljeću prije ruske invazije na Ukrajinu, tijekom godina mjera štednje.

Nizozemski plan oživljavanja izgubljene obrambene sposobnosti suočen s preprekama

 

Komentari

komentar

You may also like