Čečenski vođa Kadirov tvrdi da njegovi vojnici kontroliraju Popasnu; Ukrajina demantirala

Čečenski vođa Ramzan Kadirov u nedjelju je izjavio da su njegovi vojnici preuzeli kontrolu nad većinom istočnog ukrajinskog grada Popasna, dok su ukrajinski dužnosnici rekli da se britka za istočni grad još vodi.

Sredinom travnja ruske snage pokrenule su novu ofenzivu duž većeg dijela istočnog krila Ukrajine, a jedni od najintenzivnijih napada i granatiranja nedavno su se dogodili oko Popasne u regiji Luhansk. “Borci čečenskih specijalnih snaga stavili su većinu Popasne pod kontrolu”, napisao je Kadirov koji je nerijetko sebe opisivao kao “pješačkog vojnika” ruskog predsjednika Vladimira Putina. “Glavne ulice i središnji dijelovi grada potpuno su očišćeni”, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Reuters nije uspio neovisno provjeriti izvješća.

Iz Ukrajine nije bilo trenutnog odgovora, no u subotu navečer savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog Aleksij Arestovič rekao je da se nastavljaju teške borbe za grad. “Bitka za Popasnu je u tijeku. Ruski propagandisti radosno su izvijestili da su je već zauzeli, ali nije baš tako. Ovo je, samo ovog tjedna, njihova 117. tvrdnja o ‘hvatanju Popasne'”, rekao je Arestovič.

Guverner regije Luhansk Serhij Gajdaj rekao je u subotu da ukrajinske snage još uvijek kontroliraju to područje. “Situacija je vrlo teška, ali pod kontrolom”, rekao je Gajdaj. Dodao je da čečenski vojnici nisu sudjelovali u borbama, već su pljačkali i snimali videozapise. Kadirov je na Telegramu često objavljivao izvješća i videozapise čečenskih vojnika koji navodno sudjeluju u aktivnostima u Ukrajini, no nije bilo potvrde o tome koliko ih je zapravo došlo i sudjeluju li u borbama.

Osim toga, šest projektila pogodilo je u subotu ukrajinski lučki grad Odesu, rekla je glasnogovornica južnoga vojnog zapovjedništva Ukrajine. Glasnogovornica Natalia Humenjuk kazala je da su četiri rakete pogodile tvornicu namještaja smještenu u stambenoj četvrti, dok su druge dvije pogodile otprije oštećenu pistu. Dodala je da se informacije o žrtvama provjeravaju. Glasnogovornik regionalne uprave Odese Serhij Bratčuk je ranije rekao da su u subotu regiju oko Odese pogodila četiri projektila, ali da nema žrtava. Reutersnije mogao potvrditi pojedinosti tih izvješća.

Komentari

komentar
You may also like