Češka predlaže ograničenje kretanja ruskih diplomata u EU

Češka je prošli tjedan predložila, u sklopu pregovora o 12. Paketu sankcija protiv Rusije, ograničenje kretanja ruskih diplomata unutar EU. O tome je u utorak, 21. studenog, izvijestio britanski medij Financial Times (FT)

Naime, Prag je zabrinut da se “potencijalni obavještajci” koje predstavljaju ruski diplomati navodno kreću po zemljama EU-a zbog nepostojanja granica između njih.

“Češka sada želi da ruski diplomati dobiju vize i boravišne dozvole koje dopuštaju putovanje samo unutar zemlje domaćina, a ne kroz ostatak schengenske zone”, – navodi FT.

Osim toga, Prag se zalaže da EU od ruskih diplomata prihvati samo biometrijske putovnice koje je navodno “teže krivotvoriti”. Konkretno pitanje koje je postavila Češka tiče ruskih dužnosnika kojima je Austrija izdala vize za rad u agencijama UN-a u Beču. Prema češkim vlastima, oni “tada mogu otputovati u Češku Republiku ili negdje drugdje”.

Podsjećamo: u tijeku su rasprave o uvođenju 12 sankcijskog paketa Europske unije protiv Rusije. Pritom je zanimljivo, a što pak naglašavaju ruski mediji, kako postizanje dogovora između ostalog otežava i češki zahtjev Europskoj komisiji da joj ostavi mogućnost kupnje čelika iz Rusije do 2028. godine.

Podsjećamo da je Europska komisija već jednom učinila slične izuzetke, kada je odobrila nastavak opskrbe ruskom naftom iz postojećih naftovoda za pojedine zemlje istočnih članica Unije koje su u velikoj mjeri ovisne upravo o ruskoj nafti.





Komentari

komentar

You may also like