Cijene nafte rastu kako padaju nade o prekidu vatre na Bliskom istoku. Uzrok je i Indija

Cijene nafte porasle su u utorak nakon što su se smanjile nade da će pregovori između Izraela i Hamasa dovesti do prekida vatre u Gazi i smanjiti napetosti na Bliskom istoku.

Fjučersi nafte Brent porasli su 28 centi na 90,66 dolara po barelu do 03:30 GMT. Američka West Texas Intermediate (WTI) nafta poskupila je 21 cent na 86,64 dolara.

Novi krug razgovora o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Kairu završio je u ponedjeljak, što je dovelo do prvog pada nafte Brent i WTI zbog izgleda da bi se geopolitički rizici mogli smanjiti.

Wikimedia Commons

Izjava Netanyahua uništila nade

No tada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao u ponedjeljak da je određen neodređeni datum za izraelsku invaziju na enklavu Rafah u Gazi, “okončavši nade koje su jučer nakratko zahvatile tržište da bi geopolitičke napetosti u regiji mogle popustiti”, izjavio je Tony Sycamore, tržišni analitičar iz IG-a, a prenosi saudijski medij Asharq Al-Awsat.

Hamas je rano u utorak priopćio da izraelski prijedlog koji je dobio od katarskih i egipatskih posrednika ne ispunjava nijedan od zahtjeva palestinskih frakcija. Ali Hamas je rekao da će proučiti prijedlog prije nego što odgovori posrednicima.

Iranski čimbenik

Tržište nastavlja vagati rizik od poremećaja opskrbe naftom. Iranski odgovor na napad Izraela na njegov konzulat u Siriji “mogao bi uvući tržište nafte u sukob, nakon što je uglavnom bio nepogođen od Hamasovog napada na Izrael”, rekli su analitičari ANZ-a.





Teheran je prošlog tjedna rekao da će se osvetiti nakon zračnog napada u kojem su ubijena dva njegova generala i pet vojnih savjetnika u Damasku, iako Izrael nije preuzeo odgovornost za napad.

“Pozitivna geopolitička premija rizika doista podupire trenutnu srednjoročnu fazu uzlaznog trenda nafte”, rekao je Kelvin Wong, viši tržišni analitičar u OANDA-i u Singapuru.

Foto: AP Photo / Omar Sanadiki / Guliver image

Raste potražnja za gorivom u Indiji

U međuvremenu, šire osnove podupiru cijene, kažu analitičari ANZ-a. Potražnja za gorivom u Indiji dosegnula je rekordnu razinu u fiskalnoj godini 2024. potaknuta većom potrošnjom benzina i mlaznog goriva, pokazali su podaci u ponedjeljak. Očekuje se da će poboljšanje kineske proizvodne aktivnosti objavljeno prošli tjedan povećati potražnju za gorivom.





Ovog tjedna tržište će pratiti podatke o inflaciji iz SAD-a i Kine radi daljnjih signala o gospodarskom smjeru dvaju najvećih svjetskih potrošača nafte.

U Americi, meksička državna naftna kompanija Pemex rekla je da će smanjiti izvoz sirove nafte za 330.000 barela dnevno kako bi mogla više opskrbljivati ​​domaće rafinerije, smanjujući opskrbu dostupnu američkim, europskim i azijskim kupcima tvrtke za jednu trećinu.

Meter o opasnoj eskalaciji: SAD u stanju pripravnosti! Što će učiniti Iran nakon izraelskog napada

Komentari

komentar

You may also like