Evakuirane dvije bolnice u glavnom gradu Ukrajine nakon prijetnje čelnika bjeloruske sigurnosne službe

Vlasti ukrajinskog glavnog grada Kijeva naredile su u petak evakuaciju dvije civilne bolnice nakon što je čelnik bjeloruske sigurnosne službe izjavio da su u njima smješteni vojnici, što je izazvalo strah od zračnog napada. Kijevska gradska uprava priopćila je da video koji kruži internetom sadrži prijetnju napadom na dva objekta, uključujući dječju bolnicu, na lažnoj osnovi da su tamo smješteni vojnici, prenose agencije.





“Ovo je apsolutna laž i provokacija neprijatelja, kojom pokušava napasti društvenu infrastrukturu glavnog grada”, napisala je uprava na Telegramu. Ivan Tertel, šef bjeloruskog Komiteta državne sigurnosti Republike Bjelorusije (KGB), dao je adrese dviju kijevskih bolnica u kojima se, kako je rekao, borci “skrivaju iza leđa djece”. “Svi će oni snositi posljedice iako su odabrali kijevske bolnice za svoje brloge”, rekao je u govoru koji je prenijela državna novinska agencija Belta. Bjeloruske trupe ne sudjeluju u ratu u Ukrajini, ali Minsk je blizak saveznik Moskve. Ruske snage koristile su bjeloruski teritorij kao uporište za svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Gradske vlasti Kijeva priopćile su da premještaju pacijente i osoblje iz obiju bolnica u druge medicinske ustanove. Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da je u petak posjetio dvije bolnice. Činimo sve kako bismo zaštitili djecu, njihove roditelje, odrasle pacijente i osoblje od mogućeg napada na ove medicinske ustanove, koji je najavio agresor, izjavio je Kličko.

Rusija od veljače 2022. redovito napada Ukrajinu dalekometnim zračnim napadima. Moskva niječe da cilja civile, ali mnogi su civili ubijeni u zračnim napadima.

Lukašenko poziva Ukrajinu na pregovore s Rusijom, opravdava raspoređivanje nuklearnog oružja

Komentari

komentar

You may also like