Danas se nastavio sukob Armenije i Azerbajdžana: Opasnost od rata većeg razmjera

Azerbajdžan i Armenija ponovno su se sukobili jutros, dan nakon što je gotovo 100 vojnika ubijeno u najsmrtonosnijim borbama između bivših sovjetskih republika od 2020. godine, piše Reuters.

Najmanje 49 armenskih i 50 azerbajdžanskih vojnika ubijeno je u utorak u sukobima za koje se međusobno optužuju Erevan i Baku, pa ih je i ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na smirivanje sukoba.

Sukobi su potaknuli bojazan od još jednog velikog oružanog sukoba između bivših sovjetskih republika uz rat u Ukrajini. Sukob punog razmjera između Armenije i Azerbajdžana riskirao bi upletanje sila poput Rusije i Turske i destabilizirao bi važan koridor za cjevovode koji prenose naftu i plin baš kao što rat u Ukrajini remeti opskrbu energijom Europi.

Armensko ministarstvo obrane optužilo je u srijedu Azerbajdžan, koji uživa političku i vojnu potporu Turske, da je koristio topništvo, minobacače i malokalibarsko oružje u novom napadu. “Situacija na armensko-azerbajdžanskoj granici ostaje napeta”, dodaju. Azerbajdžan pak optužuje Armeniju, koja je u vojnom savezu s Moskvom i sjedište je ruske vojne baze, da ispaljuje minobacače i topništvo na njegove vojne jedinice. “Povremeno se puca po našim položajima”, priopćilo je azerbajdžansko ministarstvo obrane. “Naše jedinice poduzimaju potrebne uzvratne mjere”, dodali su.

Komentari

komentar





You may also like