Turski lokalni izbori: Oporba istisnula Erdoganove ljude iz velikih gradova

Glavna oporbena stranka u Turskoj zadržala je kontrolu nad ključnim gradovima i ostvarila goleme dobitke drugdje na nedjeljnim lokalnim izborima, pokazali su preliminarni rezultati, što je jako uznemirilo predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je namjeravao ponovno preuzeti kontrolu nad tim urbanim područjima.

Sadašnji gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, iz Republikanske narodne stranke (CHP), vodi s velikom razlikom u najvećem gradu i gospodarskom središtu Turske, javlja državna agencija AA. Mansur Yavas, gradonačelnik glavnog grada Ankare, zadržao je svoje mjesto s nevjerojatnih 25 bodova razlike u odnosu na svog protukandidata, pokazuju rezultati.

Najveća izbornu pobjedu CHP-a otkako je Erdogan došao na vlast

Sve u svemu, CHP je osvojio općine u 36 od 81 turske pokrajine, probijajući se u mnoga uporišta Erdoganove stranke. Osvojila je 37% glasova diljem zemlje, u usporedbi s 36% predsjednikove stranke, označavajući najveću izbornu pobjedu CHP-a otkako je Erdogan došao na vlast prije dva desetljeća.

Lokalni izbori su viđen kao barometar Erdoganove popularnosti dok je pokušavao vratiti kontrolu nad ključnim urbanim područjima koje je izgubio od oporbe na izborima prije pet godina. Pobjeda CHP-a u Ankari i Istanbulu 2019. razbila je Erdoganovu auru nepobjedivosti.

Borba za Istanbul

Glavno bojno polje za 70-godišnjeg turskog predsjednika bio je Istanbul, grad od 16 milijuna ljudi u kojem je rođen i odrastao te u kojem je 1994. započeo svoju političku karijeru kao gradonačelnik. Rezultat je došao kao poticaj za oporbu, koja je ostala podijeljena i demoralizirana nakon poraza od Erdogana i njegove vladajuće islamski orijentirane Stranke pravde i razvoja (AKP) na prošlogodišnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

“Glasači su odlučili uspostaviti novi politički poredak u Turskoj”, rekao je čelnik CHP-a Ozgur Ozel okupljenim pristašama. “Danas su birači odlučili promijeniti 22-godišnju sliku u Turskoj i otvoriti vrata novoj političkoj klimi u našoj zemlji.” U međuvremenu se veliko mnoštvo okupilo ispred gradske vijećnice u Ankari kako bi proslavili Yavasovu pobjedu. “Ankara je ponosna na tebe!” pristaše su skandirale.





Plakat za oporbenog krema Imamoglua, Foto: AP /Emrah Gurel

‘Ekonomska bolest’

Sinan Ulgen, direktor istanbulskog think tanka Edam, rekao je da je “iznenađujući ishod” rezultat toga što su glasači željeli kazniti vladajuću stranku zbog “dubine ekonomske bolesti”. Naime, zbog rastuće inflacije mnoga turska kućanstva teško si mogu priuštiti osnovna dobra.

Pristaše AKP-a odlučili su se držati podalje od glasačkih mjesta ili su glasali za druge stranke, rekao je Ulgen. “Odaziv je bio relativno nizak u usporedbi s prošlim izborima”, rekao je. Otprilike 61 milijun ljudi, uključujući više od milijun onih koji prvi put glasaju, imalo je pravo glasati za sve metropolitanske općine, gradske i okružne gradonačelnice, kao i gradske uprave.

Izlaznost je bila oko 76%, prema državnoj agenciji AA, u usporedbi s 87% prošle godine. Oko 594.000 pripadnika sigurnosnih službi bilo je na dužnosti diljem zemlje kako bi se osiguralo da glasovanje protekne glatko





Imamoglu je osvojio 50,6 posto glasova u Istanbulu, dok je kandidat AKP-a Murat Kurum, bivši ministar urbanizacije i okoliša, dobio 40,5 posto glasova. Ispitivanja javnog mnijenja ukazivala su na tijesnu utrku između njih dvoje. Imamoglu, popularna osoba koja se reklamira kao mogući budući protukandidat Erdoganu, kandidirao se bez potpore nekih stranaka koje su mu pomogle u pobjedi 2019. I prokurdska Stranka narodne jednakosti i demokracije i nacionalistička stranka IYI iznijele su svoje kandidata u utrci.

Oporbeni savez od šest stranaka koji je vodio CHP raspao se nakon što nije uspio svrgnuti Erdogana na prošlogodišnjim izborima, nesposoban iskoristiti ekonomsku krizu i isprva loš odgovor vlade na prošlogodišnji razorni potres koji je ubio više od 53 000 ljudi.

Ulgen je rekao da je rezultat gurnuo Imamoglua u ulogu mogućeg vođe opozicije koji će izazvati Erdogana na predsjedničkim izborima 2028. “Ovaj ishod je svakako bio prekretnica za Imamoglua”, rekao je. “On će izaći kao prirodni kandidat oporbe za sljedeći krug predsjedničkih izbora. Čini se da je nova vjersko-konzervativna stranka, Nova stranka blagostanja ili YRP, privukla glasove pristaša AKP-a koji su bili razočarani načinom na koji vlada upravlja gospodarstvom.

Murat Kurum iz Erdoganove stranke AKP, Foto: AP /Francisco Seco

Pokazatelj Erdoganu

Na jugoistoku Turske, pretežno naseljenom Kurdima, stranka DEM bila je na putu da osvoji mnoge općine, ali nije jasno hoće li ih moći zadržati. Prethodnih je godina Erdoganova vlada uklonila s dužnosti izabrane prokurdske gradonačelnike zbog navodnih veza s kurdskim militantima i zamijenila ih povjerenicima koje je imenovala država.

Analitičari kažu da bi dobar rezultat Erdoganove stranke učvrstio njegovu odlučnost da uvede novi ustav — onaj koji bi odražavao njegove konzervativne vrijednosti i omogućio mu da vlada nakon 2028. godine, kada završi njegov trenutni mandat. Erdogan, koji je bio na čelu Turske više od dva desetljeća – kao premijer od 2003. i predsjednik od 2014. – zalaže se za novi ustav koji bi obiteljske vrijednosti stavio u prvi plan.

Komentari

komentar

You may also like