Domino efekt: irački parlament traži da vojska SAD-a brzo napusti Irak

Zastupnici, šijti i suniti, u iračkom parlamentu, inače na suprotnim polovima političkog spektra, koji se vrlo često razilaze po brojnim temema i problemima unutar iračkog društva, danas su bili jedinstveni kao rijetko kada: namjeravaju pozvati iračku vladu na izdavanje zahtjeva o potpunom i brzom povlačenju američkih vojnika iz Iraka. Tako kategoričan ton iračkog zakonodavnog tijela posljedica je jučerašnjeg iznenadnog posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je isprovocirao novi, jedinstveni val protuameričkog raspoloženja u toj zemlji (info: Associated Press, 27. prosinca).

Danas su se irački parlamentarni zastupnici ujedinili u jedinstveni front glede zahtjeva o američkom povlačenju iz zemlje: „Parlament mora jasno i žurno izraziti svoj pogled na nastavak američkog kršenja iračkog suvereniteta“, izjavio je Salam al- Shimiri, član parlamentarne frakcije, na čijem je čelu utjecajni šijtski propovjednik iz Bagdada Mokhtada al-Sadr.

Trenutačno se u Iraku nalazi oko 5200 američkih vojnika.

Podsjećamo: zastupnici i vođe šijtskih vojnih postrojbi Iraka danas su osudili jučerašnji kratki posjet američkog predsjednika zemlji, nazvavši ga kršenjem iračkog suvereniteta. Učinili su to i vođe drugih stanaka i vojnih organizacija. Primjerice, vođa parlamentarne stranke „Isla“ Sabah al-Saadi pozvao je na izvanredno zasijedanje parlamenta, kako bi se „razmotrilo kršenje iračkog suvereniteta i zaustavili agresivni potezi Trumpa, koji mora znati svoje okvire… Američka okupacija Iraka je završila“.

Politički blok „Bina“, kojem je na čelu jedan od vođa iračkih šijtskih pobunjenika Hadi al- Ameri također je oštro osudio „neusuglašeni“ posjet Donalda Trumpa, kazavši, kako je to „javno kršenje diplomatskih normi“, koje svjedoči o „njegovom (Trumpovom) preziru i neprijateljstvu prema iračkoj vladi“.Međutim, prema ranijem priopćenju kabineta iračkog premijera Adela Abdela Mahdija, američka vlada je pravodobno izvijestila iračko čelništvo o Trumpovom posjetu, ali se susret čelnika dviju zemalja nije održao zbog njegovog „neusuglašenog formata“. „Raznoglasja oko formata susreta dovela su do toga, da se umjesto susreta održao telefonski razgovor (između Trumpa i Mahdija)“, navedeno je u priopćenju.

Navodno se dvojica vođa nisu uspjeli dogovoriti o mjestu susreta. Trump je navodno inzistirao da to bude u američkoj vojnoj bazi „Al-Assad“ u zapadnoj iračkoj regiji Anbar, s čim se premijer Mahdi nije složio.

Trump je u Iraku boravio manje od 3 sata, a na povratku je neočekivano posjetio i američku zračnu bazu „Ramstein“ u Njemačkoj, gdje je proveo sat i pol vremena s oko stotinjak američkih vojnika, također bez predstavnika državnog vrha te zemlje. Nakon toga vratio se u Washington.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like