Dvije trećine njemačkih samohodnih haubica PzH 2000 nije ispravno

Stanje dijela borbenih kopnenih oružanih sustava njemačke vojske (Bundeswehra) nastavlja se pogoršavati. Tako su, npr., prije nekoliko dana tijekom vježbe potpuno otkazali novi i modernizirani oklopni transporteri Puma. Nakon osam dana kretanja, čak 18 transportera Puma se pokvarilo, pisao je Der Spiegel.

Nakon problema s oklopnim transporterima, procurilo je neugodno izvješće njemačkog ministarstva obrane. Riječ je o problematičnim samohodnim haubicama njemačke vojske Panzerhaubitze 200 (PzH 2000). Bundeswehr u svom inventaru ima 105 haubica ovog modela. U izvješću je navedeno da su 73 od tih 105 “upotrebljive”. Međutim, izvješće također ukazuje da je borbena spremnost samih topova samo 50% među tih 73 “upotrebljivih” haubica. To znači da njemačka vojska ima 36 ispravnih samohodnih haubica PzH 2000. Dvije trećine haubica nisu skroz upotrebljive. Informacija je službeno objavljena u The Timesu. Britanski list je, prema svojim izvorima iz Njemačke, pisao kako je 18 samohodnih haubica već poslano na popravak.

Nameće se pitanje: u kakvom su stanju haubice koje je Berlin isporučio Kijevu? Ukrajinska vojska je u nekoliko navrata javljala o problemima s njima na bojištu. Govorili su o tome da često ne radi sustav za upravljanje paljbom zbog pregrijavanja. No, mehanizma za punjenje samohodne haubice je pod ogromnim opterećenjem. Ukrajinci dnevno ispaljuju 300 granata iz ovih haubica. To je problem jer očito Nijemci nisu dizajnirali top za tako intenzivno korištenje. Der Spiegel je prije nekoliko tjedana izvijestio da je došlo do pogreške u planiranju isporuke rezervnih dijelova za ukrajinske haubice. Ispostavilo se da je Njemačka bila prisiljena “kanibalizirati”, tj. rastaviti jedinicu PzH 2000 kako bi opskrbila ukrajinske oružane snage rezervnim dijelovima.

Nedostatak rezervnih dijelova za PzH 2000 već je paralizirao uspostavu servisnog centra koji Njemačka želi otvoriti u Slovačkoj za popravak oružja. Rat u Ukrajini otkrio je nešto neočekivano i skriveno: značajan dio njemačke opreme je u lošem stanju. Nedostaju tenkovi Leopard-2 koji su trebali biti isporučeni Poljskoj u sklopu programa kružne razmjene. Berlin je obećao najmanje 50 takvih tenkova, ali se na kraju pokazalo da ih nema, te je ponudio da pošalje stariju verziju tenka: Leopard-1.

Komentari

komentar





You may also like