Ekološki ‘teroristi’ odgovorni za više od 100 požara u sjevernoj Španjolskoj

Ekološki “teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji u petak bukte u sjevernoj Španjolskoj, prema lokalnim vlastima, prenosi Anadolu.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore s oko 116 odvojenih aktivnih šumskih požara koji su prisilili oko 300 ljudi da napuste svoje domove.

“Asturija ne gori. Pale ju”, poručio je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Twitteru. “Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode živote, mjesta i gradove u opasnost.”

Požari gutaju zelenu regiju od planina do obale. Pet autocesta je odsječeno. Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, također gori, a plamen dolazi na stotine metara od crkve iz 9. stoljeća, koja je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

“Ne znamo zašto, ali ovo je očito val bez presedana namjernih požara”, rekao je Alejandro Calvo, dužnosnik regionalne vlade, za španjolsku televiziju TVE. “Ovakva situacija, sa svim tim različitim požarima odjednom u najgorem mogućem trenutku, čini se kao da pokušavaju prouzročiti što je više moguće štete”, nastavio je.

Ovaj tjedan u Španjolskoj su zabilježene nenormalno visoke temperature. Na sjeveru su jaki južni vjetrovi izuzetno otežali gašenje požara.





Barbon je u četvrtak rekao da će se boriti za povećanje kazni za kriminalce koji podmetnu takve vrste požara. Prema zakonima koji su sada na snazi, oni koji su proglašeni krivima mogu ići u zatvor od jedne do pet godina.

U susjednoj Cantabriji također gori 38 aktivnih šumskih požara, za koje lokalni mediji kažu da se također čine uglavnom namjerno izazvanim.

U Galiciji je veliki požar ovog tjedna spalio 1600 hektara. Vlasti vjeruju da ga je slučajno izazvao netko tko je palio otpad s farme.





Plamen je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošlog tjedna izbio prvi veliki šumski požar u Španjolskoj ove sezone. Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

 

Komentari

komentar

You may also like