Erdogan najavio nove mjere za jačanje turskog gospodarstva

Turska je suočena s porastom cijena hrane za više od 20 posto u posljednjih godinu dana. Ekonomisti podsjećaju i na rekordno nisku razinu nacionalne valute lire prošle godine, što je dodatno poskupljivalo uvoz, a turski analitičari predviđaju i daljnji rast inflacije tijekom 2021. godine.

Sve su to ozbiljni pokazatelji, koji predsjednika zemlje, Recepa Tayyipa Erdogana, primoravaju na žurno djelovanje. Naravno, i u kontekstu 2023. godine, u kojoj će se u Turskoj održati izbori – i predsjednički i parlamentarni.

O Erdoganovim novim potezima jučer piše turski medij Hürriyet Daily News, navodeći, kako je turski čelnik, 12. ožujka, u svom govoru u Istanbulu najavio niz mjera usmjerenih na potporu gospodarstvu zemlje suočene s globalnom pandemijom. Tako će male tvrtke moći podizati kredite po niskoj kamatnoj stopi. Uz to, oko 850 000 malih tvrtki bit će oslobođeno poreza na dohodak.

Erdogan je naglasio predstojeće rezove u državnoj potrošnji i istaknuo kako je prvi cilj stvaranje jače strukturu javnih financija za zaštitu od rizika, s fiskalnom disciplinom kao glavnim prioritetom. Reforme su usmjerene na rast gospodarstva temeljenog na ulaganjima, proizvodnji, radnim mjestima i izvozu.

“Nastojimo razviti nacionalno gospodarstvo koje ruši izvozne rekorde s manje uvezenih resursa i povećanom proizvodnjom robe s visokom dodanom vrijednosti”, kazao je Erdogan i pritom podsjetio da je zemlja prebrodila globalnu ekonomsku krizu iz 2009. i da će to učiniti i sada, „radeći danonoćno“, kako bi dostigla ciljeve za 2023. godinu, kada će Republika Turska proslaviti stotu obljetnicu svog nastanka.

Komentari

komentar





You may also like